Piatok, 19. júl 2024
Slnečno  27,3 °C
Mimoriadne správy

Predsedníčka von der Leyenová sa snaží oslabiť kohéznu politiku EÚ, tvrdia samosprávne kraje a združenie miest

 Webnoviny  Utorok, 15:12  115  
Predsedníčka von der Leyenová sa snaží oslabiť kohéznu politiku EÚ, tvrdia samosprávne kraje a združenie miest

16.7.2024 (SITA.sk) - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen sa snaží oslabiť kohéznu politiku Európskej únie, ktorej vzorom by mohol byť model nástroja obnovy a odolnosti. Tvrdia to zástupcovia združenia Samosprávne kraje Slovenska (SK8) a Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).

Centralizácia eurofondov


Podľa tohto modelu by podľa združení došlo k centralizácii eurofondov. To by vo výraznej miere oslabilo efektívnosť tejto politiky po roku 2027, keďže modelu chýbajú zásady prístupu založeného na územiach, konvergencii, viacúrovňovom riadení a partnerstve, ktoré sú pre súčasnú kohéznu politiku jedinečné.

„Vyzývame na zachovanie silnej kohéznej politiky, ktorá rešpektuje princípy partnerstva a subsidiarity, ako aj na zabezpečenie dostatočných finančných prostriedkov pre územných aktérov na obdobie 2028-2034,“ povedal predseda SK8 a trnavský župan Jozef Viskupič.

Významná úloha v kohéznej politike


Zároveň je potrebné podľa jeho slov posilniť dialóg medzi Európskou komisiou a európskymi regiónmi, aby sa zabezpečilo, že práve obce, mestá a kraje priamo v území budú mať významnú úlohu pri príprave a realizácií kohéznej politiky EÚ. Odhaduje sa, že 70 % regulácií EÚ si vyžaduje implementáciu opatrení na miestnej alebo regionálnej úrovni.

„V tejto súvislosti je prirodzené pokračovať v kohéznom a územnom prístupe v budúcej kohéznej politike EÚ s dostatočnou flexibilitou na financovanie nových priorít vychádzajúcich z potrieb územia. Miestny a integrovaný územný prístup sa musí odrážať vo všetkých fondoch a politikách EÚ, pretože tie sa nakoniec implementujú v našich obciach, mestách a regiónoch,” uviedol predseda ZMOS Jozef Božik.

Viac k témam: Eurofondy, kohézna politika, Predsedníčka Európskej komisie (EK), SK8
Zdroj: SITA.sk - Predsedníčka von der Leyenová sa snaží oslabiť kohéznu politiku EÚ, tvrdia samosprávne kraje a združenie miest © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.