Pondelok, 13. máj 2024
Mimoriadne správy

Poslanci majú na stole zákon roka, posúdia aj zmeny za stovky miliónov eur

 Webnoviny  29. november 2019  434  
Poslanci majú na stole zákon roka, posúdia aj zmeny za stovky miliónov eur

29.11.2019 (Webnoviny.sk) - V pléne Národnej rady SR začína v piatok rozprava o návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok. Poslanci budú musieť posúdiť aj navrhované zmeny v návrhu rozpočtu za stovky miliónov eur. Tie reagujú na opatrenia schválené v parlamente po predložení rozpočtu do Národnej rady SR tak, aby zabezpečili dodržanie stanoveného cieľa a teda deficitu verejných financií na úrovni 0,49 percenta hrubého domáceho produktu (HDP).

Pozmeňujúci návrh


Okrem toho zohľadňujú aj rozhodnutie nepokračovať v rokovaní o návrhu na zvýšenie spotrebných daní na tabakové výrobky. Pozmeňujúce návrhy odporučil schváliť plénu gestorský finančný výbor na návrh jeho predsedu Róberta Puciho (Smer-SD).

Z finančného výboru ide návrh rozpočtu s pozmeňujúcim návrhom, ktorý má znížiť príjmy štátneho rozpočtu z dôvodu vypustenia odvodu zo zisku štátneho podniku Lesy SR v sume 5 mil. eur, zároveň sa zvyšujú výdavky kapitoly Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR vplyvom úpravy minimálnych dôchodkov o 80,5 mil. eur.

Pozmeňujúci návrh taktiež predpokladá výpadok príjmov v objeme 101,8 mil. eur zo spomínaného vypustenia návrhu na zvýšenie spotrebnej dane z tabakových výrobkov.

Pozmeňujúce návrhy k rozpočtu, ktoré odporučil finančný výbor schváliť, počítajú aj s negatívnym vplyvom novely zákona o dani z príjmov v sume 32,3 mil. eur. Ide o návrh na podporu rozvoja podnikového nájomného bývania.

Dvojnásobný bankový odvod


Do rozpočtu sa pozmeňujúcim návrhom zapracúva tiež zdvojnásobenie bankového odvodu, čo znamená pozitívny vplyv vo výške 114,1 mil. eur.

V záujme dodržania spomínaného polpercentného cieleného deficitu však pozmeňujúci návrh predpokladá aj zníženie výdavkov v kapitole Všeobecná pokladničná správa (VPS) o 105,5 mil. eur.

Už pôvodný návrh rozpočtu schválený vládou a predložený parlamentu pritom zohľadňoval vtedy známe a schválené legislatívne opatrenia za vyše 350 mil. eur, vrátane takmer 140-miliónového dopadu zvýšenia nezdaniteľnej časti základu dane či zhruba 80 mil. eur, o ktoré sa znížia príjmy vplyvom zníženej sadzby DPH na ďalšie potraviny.

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) pritom niekoľkokrát zopakoval, že jeho prioritou je nenavyšovať už plánovaný deficit verejných financií. Aktuálny návrh na úrovni 0,49 percenta HDP je totiž hraničným na splnenie európskych pravidiel a Európska komisia už vyjadrila obavu, že sa Slovensku nepodarí dodržať podmienky Paktu stability a rastu.

Viac k témam: HDP, Národná rada SR, štátny rozpočet
Zdroj: Webnoviny.sk - Poslanci majú na stole zákon roka, posúdia aj zmeny za stovky miliónov eur © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.