Piatok, 17. máj 2024
Mimoriadne správy

Poslanci by nemali zneužívať pracovnú legislatívu na zber politických bodov, tvrdia zamestnávatelia

 Webnoviny  21. marec 2019  251  
Poslanci by nemali zneužívať pracovnú legislatívu na zber politických bodov, tvrdia zamestnávatelia

BRATISLAVA 21. marca (WebNoviny.sk) - Najnovšie návrhy na zavedenie päťtýždňovej dovolenky pre všetkých, zmeny v odvodoch či avizovanie minimálnej mzdy bez diskusie so zástupcami zamestnávateľov významne zasahujú do interných záležitostí firiem a zužujú priestor pre sociálny dialóg.

Uviedla to vo štvrtok Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) v tlačovej správe. Dodala, že je znepokojená nesystémovým riadením politiky trhu práce zo strany vládnych politikov. Príliš časté zmeny v pracovnej legislatíve podľa únie vytvárajú nestabilitu právneho prostredia, deštruujú motivačné systémy a sťažujú plánovanie vo firmách.

Vplyv zvýšenej záťaže


Zamestnávatelia upozorňujú, že v prípade poslaneckého návrhu na predĺženie dovolenky na päť týždňov bez rozdielu veku zamestnanca ide o návrh pripravený bez akýchkoľvek predchádzajúcich diskusií s tými, ktorých sa to týka. ako aj bez dopadových analýz.

Zamestnávatelia upozornili, že dnes im chýba viac než 100-tisíc pracovníkov, ktorých na slovenskom pracovnom trhu nájsť nevedia. Zamestnávateľ v prípade zavedenia päťtýždňovej dovolenky pre všetkých bude musieť vzniknutú situáciu pravdepodobne riešiť nadčasovou prácou, čo prirodzene zasiahne všetkých zamestnancov.

Zvýšená záťaž má vplyv na regeneráciu pracovnej sily zamestnancov, výkonnosť a zvyšuje riziko poškodenia zdravia pod vplyvom vyššej pracovnej záťaže.

Náhrada mzdy za dovolenku


Naviac, zmenou zákona bude zamestnávateľ musieť poskytnúť chýbajúcim zamestnancom náhradu mzdy za dovolenku a zároveň paralelne zabezpečiť prevádzku v rozsahu spred platnosti novely zákona. To samozrejme generuje ďalšie dodatočné náklady pre zamestnávateľa, uviedla ďalej RÚZ.

Za rozporuplné považujú zamestnávatelia tiež návrhy na presun 4 % odvodov z rezervného fondu na starobné poistenie. Takéto opatrenie bude mať nepochybne pozitívny efekt v podobe zníženia odvodov pre zamestnanca, avšak na druhej strane pre zamestnávateľa predstavuje rast nákladov – v prípade priemernej mzdy v národnom hospodárstve o 28,5 %.

Zamestnávatelia preto opakovane vyzývajú vládne strany, aby nezneužívali pracovnú a sociálnu legislatívu na zber politických bodov a nepredkladali návrhy noviel zákonov bez ich predchádzajúcej konzultácie so zástupcami zamestnávateľov.

Viac k témam: RUZ Republiková únia zamestnávateľov, zamestnávateľ
Zdroj: Webnoviny.sk - Poslanci by nemali zneužívať pracovnú legislatívu na zber politických bodov, tvrdia zamestnávatelia © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.