Štvrtok, 25. apríl 2024
Mimoriadne správy

Podvodníci opäť zneužívajú Slovenskú poštu, ľudia si majú za dve eurá kúpiť nedoručenú zásielku

 Webnoviny  16. máj 2022  193  
Podvodníci opäť zneužívajú Slovenskú poštu, ľudia si majú za dve eurá kúpiť nedoručenú zásielku

16.5.2022 (Webnoviny.sk) - Slovenská pošta, a. s., upozorňuje na ďalší podvod v jej mene. Ľudia majú za symbolické dve eurá kúpiť náhodne vybranú nedoručenú zásielku, pričom podvodníci sa tvária, že takto zozbierané peniaze použije pošta na humanitárnu pomoc.

Aj v tomto prípade ide o podvod s cieľom získať údaje o platobných kartách či bankových účtoch.

Niektoré zásielky končia v úložni


„Slovenská pošta preto opäť vyzýva občanov k ostražitosti a najmä, aby nezadávali údaje o platobných kartách či bankových účtoch, ktoré môžu byť zneužité, a občania tak môžu prísť o peniaze," informovala v pondelok hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková v tlačovej správe.

Zásielky, ktoré sa nepodarí doručiť, sú podľa pošty v súlade s právnymi predpismi uskladnené v Poštovej ohlasovni a úložni v Trnave.

Na nedoručiteľných zásielkach nebola buď správne uvedená adresa - chýbala ulica, prípadne mesto, alebo to boli iné dôvody, napríklad adresát si nevyzdvihol zásielku na pošte v odbernej lehote (spravidla 18 kalendárnych dní), či úmrtie adresáta, alebo adresát sa presťahoval.

Slovenská pošta v takomto prípade vráti takúto zásielku jej odosielateľovi. Ak ju nie je možné vrátiť jej odosielateľovi, pošta ju uloží na čas úložnej lehoty a následne v úložni.

E-maily vyzerajú ako od pošty


„Slovenská pošta zaznamenala už viac ako 30 rôznych typov podvodných e-mailov, ktoré sa tvária ako od pošty. Slovenská pošta pripomína, že nikdy nežiada úhradu žiadnych poplatkov prostredníctvom e-mailov alebo SMS, ani za colné konanie či DPH, ani nesprostredkúva žiadne platby," pripomenula Dorčáková.

Klient za zásielku zaplatí pri objednávaní tovaru, alebo pri prevzatí zásielky na pošte, kuriérovi alebo v BalíkoBOXe. „Rovnako je to aj pri platbe colných poplatkov a dane z pridanej hodnoty - klient ich hradí pri prevzatí zásielky," dodala hovorkyňa.

Viac k témam: Podvodníci
Zdroj: Webnoviny.sk - Podvodníci opäť zneužívajú Slovenskú poštu, ľudia si majú za dve eurá kúpiť nedoručenú zásielku © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.