Piatok, 29. marec 2024
Zamračené  14 °C
Mimoriadne správy

Podniky zasiahnuté druhou vlnou môžu žiadať o dotácie na nájomné, ministerstvo už eviduje 421 žiadostí

 Webnoviny  22. december 2020  237  
Podniky zasiahnuté druhou vlnou môžu žiadať o dotácie na nájomné, ministerstvo už eviduje 421 žiadostí

22.12.2020 (Webnoviny.sk) - Ministerstvo hospodárstva SR už eviduje prvé žiadosti o dotácie na nájomné od podnikateľov, ktorých prevádzky zasiahla druhá vlna pandémie koronavírusu. Podniky pritom môžu o pomoc žiadať od 16. decembra.

"V rámci druhej vlny zatiaľ evidujeme 421 žiadostí o dotácie na nájomné," uviedol rezort hospodárstva pre agentúru SITA. Podnikatelia majú na získanie dotácie čas do konca marca budúceho roka.

Ministerstvo zaviedlo viacero zmien


Nárok na pomoc majú po novom nielen podnikatelia, ktorí mali z dôvodu štátom prijatých opatrení zatvorené, ale aj obmedzené prevádzky. Žiadať budú môcť aj tí, ktorí síce mali otvorené, no zákazníci sa do nich z dôvodu zákazu vychádzania nemohli dostať.

Ministerstvo taktiež rozšírilo okruh žiadateľov, ktorí sa môžu o dotácie uchádzať. Kým v rámci prvej vlny bol jednou z podmienok získania dotácie vznik nájomného vzťahu pred 1. februárom 2020, po novom sa tento dátum vzniku nájomnej zmluvy posúva na 1. augusta 2020.

Nájomcovia budú o peniaze žiadať cez prenajímateľa


Podobne ako v rámci dotácií na nájomné počas prvej vlny, aj tentoraz sú oprávnenými žiadateľmi o dotáciu nájomcovia, ktorí o peniaze žiadajú prostredníctvom prenajímateľa.

Dotáciu možno poskytnúť nájomcovi vo výške, v akej bola poskytnutá zľava z nájomného na základe dohody medzi prenajímateľom a nájomcom, najviac však vo výške 50 % nájomného za obdobie sťaženého užívania. Ak sa prenajímateľ a nájomca dohodnú na nižšej zľave, nájomca bude mať možnosť zaplatiť zostávajúce nájomné v rovnako vysokých mesačných splátkach do 48 mesiacov.

Viac k témam: dotácie, koronakríza, nájomné, Pandémia, podnikatelia
Zdroj: Webnoviny.sk - Podniky zasiahnuté druhou vlnou môžu žiadať o dotácie na nájomné, ministerstvo už eviduje 421 žiadostí © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.