Nedeľa, 19. máj 2024
Mimoriadne správy

Podmienky na podnikanie sa pre politické napätie zhoršujú, firmy zvyšujú investície do technológií

 Webnoviny  28. máj 2019  324  
Podmienky na podnikanie sa pre politické napätie zhoršujú, firmy zvyšujú investície do technológií

BRATISLAVA 28. mája (WebNoviny.sk) - Firmy počítajú v tomto roku so zhoršovaním podmienok na podnikanie. Vyplýva to z prieskumu poradenskej spoločnosti Grant Thornton, ktorý zahŕňal 5 000 firemných lídrov z celého sveta.

Ekonomická neistota dosiahla 50 %, miera optimizmu lídrov biznisu klesla na 39 %, čo je podľa poradenskej spoločnosti najnižšia úroveň od konca roka 2016.

Obávajú sa aj nárastu politického populizmu


Očakávania európskych podnikateľov sú ešte nižšie – 28 percent lídrov pozerá na ekonomický vývoj v tomto roku s optimizmom, čo predstavuje pokles o 18 percent za posledných šesť mesiacov.

Dôvodom obáv z ekonomického vývoja v roku 2019 je podľa Grant Thornton najmä politické napätie. V Európe sa firmy obávajú najmä nárastu politického populizmu v Taliansku, Poľsku, Maďarsku, ako aj dlhodobých protestov a oslabenia ekonomiky vo Francúzsku.

Ďalším faktorom je pretrvávajúce napätie medzi Ukrajinou a Ruskom blízko hraníc EÚ. “Práve preto je miera optimizmu v Európe len na úrovni 28 %. V Británii, kde podnikateľský sektor trpí veľkou mierou zneistenia kvôli vývoju brexitu, klesla miera optimizmu zo 17 % na rekordných 9 %. Briti sa zároveň obávajú nedostatku pracovných síl (54 % opýtaných), čo úzko súvisí so snahou o reguláciu imigrácie,” uviedla poradenská spoločnosť.

USA zostávajú optimistické


Naopak, z prieskumu vyplýva, že USA zostávajú relatívne optimistické (60 %). No takisto zaznamenali 18-percentný pokles za posledného pol roka pre problémy súvisiace s novou dohodou NAFTA a rastúcimi úrokovými sadzbami. V Ázii a Pacifiku miera optimizmus klesla na 34 %, keďže ekonomické spomaľovanie Číny má najväčší dopad práve na krajiny tohto regiónu.

Napriek nárastu obáv ostáva podľa prieskumu 60 % firemných lídrov optimistických v otázke vývoja ekonomiky v budúcnosti. Väčšina takisto očakáva v tomto roku zvýšenie obratu a zisku svojej firmy, opačné očakávania vyjadrilo len 12 % opýtaných.

Investujú do výskumu a vývoja


Časť firiem ako recept na neistotu volí investície – za posledných šesť mesiacov narástol podiel firiem, ktoré plánujú zvyšovať investície do výskumu a vývoja o deväť bodov na 31 percent. Lídrami v tejto oblasti sú Filipíny (60 %), India (51 %) a USA (34 %).

Navyše, osem z desiatich firiem celosvetovo chce v tomto roku zvýšiť alebo aspoň udržať investície do technológií,” informuje Grant Thornton. Spoločnosti na celom svete podľa nej považujú nové technológie za overenú cestu k rýchlemu rastu a digitálne nástroje za prostriedok na zvýšenie flexibility, aby dokázali reagovať na meniace sa trhové prostredie.

Medzinárodný menový fond síce predpovedá spomalenie rastu globálnej ekonomiky, avšak len veľmi mierne. Kým v roku 2018 svet narástol o 3,7 %, v roku 2019 sa očakáva rast o 3,5 % rast a budúci rok o 3,6 %.

Silný domáci dopyt v Ázii


Časť firiem, s výnimkou EÚ a vyspelých štátov Ázie, si sľubuje pozitívny vplyv na podnikanie od exportu. Najviac optimistická je Latinská Amerika (28 %) a rozvojové krajiny Ázie a Pacifiku (30 %). Najmä v Ázii ide podľa poradenskej spoločnosti o prejav silnejúceho domáceho dopytu, ktorý nahradil dopyt zo strany Číny, prechádzajúcej obdobím neistoty.

Pravidelný prieskum poradenskej spoločnosti Grant Thornton začal v roku 1992 v deviatich krajinách Európy. Aktuálne pokrýva každoročne viac ako 10 000 top predstaviteľov stredne veľkých firiem z 35 krajín.

Grant Thornton je sieťou nezávislých poradenských spoločností v oblasti auditu, daňového poradenstva, účtovníctva a mzdového účtovníctva, pôsobiaca v 135 krajinách s 53 000 zamestnancami. Na Slovensku pôsobí Grant Thornton dve desaťročia a zamestnáva v Bratislave vyše 60 zamestnancov.

Viac k témam: Grant Thornton, investície, podnikanie, prieskum
Zdroj: Webnoviny.sk - Podmienky na podnikanie sa pre politické napätie zhoršujú, firmy zvyšujú investície do technológií © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.