Nedeľa, 19. máj 2024
Mimoriadne správy

Počet osobných bankrotov Slovákov rekordne vzrástol o 550 percent a podľa Bisnode stále stúpa

 Webnoviny  27. marec 2018  283  
Počet osobných bankrotov Slovákov rekordne vzrástol o 550 percent a podľa Bisnode stále stúpa

BRATISLAVA 27. marca (WebNoviny.sk) - V roku 2017 vyhlásilo osobný bankrot 5 426 Slovákov, čo medziročne predstavuje rekordný nárast o 550 %. Rok predtým totiž bankrot vyhlásilo 841 fyzických osôb. Informovala o tom poradenská spoločnosť Bisnode na základe svojich dát, ktoré ukazujú pokračujúci veľký nárast v počte vyhlasovaní osobných bankrotov aj tento rok.

Od začiatku roka totiž požiadalo o oddlženie už takmer dvetisíc ľudí. Za rekordný počet osobných bankrotov na Slovensku môže podľa spoločnosti Bisnode jednoduchší spôsob zbavovania sa osobných dlhov, ktorý priniesla novela zákona o konkurzoch a reštrukturalizáciách. Tá na Slovensku platí od marca 2017.

Nárasty v počte osobných bankrotov


„Od marca 2017 vidíme v našich databázach dosť výrazné nárasty v počte osobných bankrotov. Ten najvyšší nárast sa začal v júni minulého roka a prakticky, s veľmi malými výkyvmi, pokračuje dodnes,“ uvádza analytička Bisnode Petra Štěpánová, pričom nárasty odôvodňuje tým, že samotná novela zákona priniesla nižšie náklady, ktoré sa spájajú so začiatkom procesu oddlženia.

Odporúčame:
Ilčišin z kauzy Transpetrol je právoplatne odsúdený, o druhom obžalovanom rozhodne súd samostatne

Na jeho vyhlásenie bolo do marca minulého roka nutné, aby mala daná osoba majetok aspoň vo výške 1 650 eur, novela zákona to zrušila. „Nižšie náklady na vyhlásenie bankrotu súvisia aj s odmeňovaním. V súčasnosti sa správcovi za oddlženie platí odmena 500 eur, t. j. o 150 eur menej ako pred zmenou zákona,“ dopĺňa Petra Štěpánová.

Stovky ľudí požiadalo o zbavenie sa dlhov


Rekordné čísla podľa Štěpánovej pokračujú aj tento rok. V prvých dvoch mesiacoch požiadalo o zbavenie sa dlhov 1 903 Slovákov, čo predstavuje tretinu z celého minulého roka. „V januári to bolo 974 a vo februári 929 ľudí s finančnými problémami. To znamená, že len za jeden mesiac požiadalo o bankrot toľko ľudí ako za celý rok 2016,“ dodala Petra Štěpánová.

Spoločnosť Bisnode pôsobí na 18 európskych trhoch, pričom má 2 400 zamestnancov a prostredníctvom partnerstva s Dun & Bradstreet poskytuje globálne riešenia založené na informáciách o viac ako 240 miliónoch firiem z celého sveta.

Viac k témam: BISNODE, dlhy, osobný bankrot
Zdroj: Webnoviny.sk - Počet osobných bankrotov Slovákov rekordne vzrástol o 550 percent a podľa Bisnode stále stúpa © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.