Sobota, 7. september 2024
Väčšinou jasno  18 °C
Mimoriadne správy

Osoby s ťažkým zdravotným postihnutím by už nemuseli prísť o príspevky pre vyššie príjmy, KDH chce zjednodušiť legislatívu

 Webnoviny  Včera o 15:43  39  
Osoby s ťažkým zdravotným postihnutím by už nemuseli prísť o príspevky pre vyššie príjmy, KDH chce zjednodušiť legislatívu

6.9.2024 (SITA.sk) - KDH chce zrušiť limity príjmu pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím. Poslankyne z Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Martina Holečková a Andrea Turčanová predkladajú na rokovanie Národnej rady SR novelu zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia. Návrh ruší príjmové limity pre fyzické osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) a osobitný limit pre príjmy nezaopatrených detí s ŤZP.

„Je verejným záujmom podporiť pracovnú aktivitu osôb s preukazom ŤZP bez toho, aby sa krátil príspevok na opatrovanie pre ich domácich opatrovateľov,“ uvádzajú poslankyne v návrhu. Aktuálna legislatíva kráti príspevok na opatrovanie, ak príjem osoby s ŤZP presiahne dvojnásobok životného minima, alebo trojnásobok v prípade nezaopatrených detí. Novela má za cieľ predísť kráteniu príspevkov na opatrovanie, čo môže mať podľa predkladateliek pozitívne sociálne vplyvy pre množstvo dotknutých občanov.

Podľa dokumentu tiež posilňuje motiváciu pre nezaopatrené deti, ktoré sú zároveň fyzickými osobami s ťažkým zdravotným postihnutím pracovať v rámci svojich zdravotných možností a nemusieť pritom myslieť na to, aby nezarobili príliš veľa z pohľadu nevhodne nastavenej obmedzujúcej legislatívy. Poslankyne predpokladajú mierny negatívny vplyv na rozpočet verejnej správy, avšak návrh podľa nich podporuje zamestnanosť a ekonomickú činnosť osôb s ŤZP.

Viac k témam: kompenzácia ŤZP, Novela zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, Sociálne, ŤZP
Zdroj: SITA.sk - Osoby s ťažkým zdravotným postihnutím by už nemuseli prísť o príspevky pre vyššie príjmy, KDH chce zjednodušiť legislatívu © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.