Sobota, 7. september 2024
Väčšinou jasno  15,9 °C
Mimoriadne správy

Fond na podporu športu rozdelí malým obciam až päť miliónov eur, využijú ich na výstavbu športovísk

 Webnoviny  Včera o 17:51  32  
Fond na podporu športu rozdelí malým obciam až päť miliónov eur, využijú ich na výstavbu športovísk

6.9.2024 (SITA.sk) - Malé obce na Slovensku, s počtom obyvateľov do 3 000 obyvateľov, dostanú čoskoro novú finančnú podporu na výstavbu či rekonštrukciu športovej infraštruktúry. Fond na podporu športu (FNPŠ) v nasledujúcich dňoch vypíše výzvu, ktorá umožní obciam čerpať štátnu pomoc s minimálnou spoluúčasťou 10 percent z celkovej požadovanej sumy.

Nárok na kvalitné športové podmienky


Ako informoval Odbor komunikácie Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, výzvu schválila správna rada FNPŠ na základe odporúčania dozornej rady. Od novej výzvy si sľubuje vyrovnávanie regionálnych rozdielov.

„Aj deti z malých obcí okresov Snina, Medzilaborce či Lučenec, si zaslúžia a majú rovnaký nárok na kvalitné športové podmienky a vyžitie,“ uviedol štátny tajomník pre šport Ján Krišanda.

Najväčším problémom malých obcí podľa neho bola doteraz vysoká miera spoluúčasti pri čerpaní štátnej pomoci, čo ich znevýhodňovalo voči väčším mestám. Alokácia na túto výzvu je päť miliónov eur, pričom maximálny príspevok na jeden projekt je 150 tisíc eur.

Výstavba vonkajších športovísk


Minimálna výška oprávnených výdavkov projektu musí byť 40 tisíc eur po obstarávaní, a minimálne spolufinancovanie zo strany žiadateľa je stanovené na 10 percent oprávnených výdavkov.

„Preferenciou použitia týchto finančných prostriedkov bude výstavba vonkajších športovísk či multifunkčných ihrísk,“ informovala ministerstvo.

Termín podávania žiadostí je stanovený od 10. do 31. októbra 2024. Podmienkou účasti v tejto výzve je projektová pripravenosť, vrátane právoplatného stavebného povolenia alebo ohlášky stavby a začatého procesu obstarávania.

Viac k témam: malé obce, Výzva
Zdroj: SITA.sk - Fond na podporu športu rozdelí malým obciam až päť miliónov eur, využijú ich na výstavbu športovísk © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.