Sobota, 4. máj 2024
Malá oblačnosť  9,5 °C
Mimoriadne správy

Osem miest Európskej únie bude mať superpočítačové centrá, podporia vývoj aplikácií

 Webnoviny   7. jún 2019  300  
Osem miest Európskej únie bude mať superpočítačové centrá, podporia vývoj aplikácií

BRATISLAVA 7. júna (WebNoviny.sk) - Superpočítačové centrá s novými vysokovýkonnými počítačovými zariadeniami budú v ôsmich mestách v rôznych členských krajinách Európskej únie.

Ako v piatok informovala Európska komisia, ide o veľký krok k tomu, aby sa Európa stala superpočítačovým regiónom.

Rozpočet v stovkách miliónov


Hostiteľskými mestami centier s prvými európskymi superpočítačmi budú Sofia (Bulharsko), Ostrava (Česko), Kajaani (Fínsko), Bologna (Taliansko), Bissen (Luxembursko), Minho (Portugalsko), Maribor (Slovinsko) a Barcelona (Španielsko). Tieto mestá vybral spoločný podnik pre európsku vysokovýkonnú výpočtovú techniku (euroHPC) v Luxemburgu.

Centrá podporia vývoj významných aplikácií v oblastiach ako personalizovaná medicína, vývoj liekov a materiálov, bioinžinierstvo, predpovede počasia a zmena klímy. Celkovo bude do konzorcií prevádzkujúcich tieto centrá zapojených 19 z 28 krajín spoločného podniku.

Spolu s prostriedkami EÚ majú celkový rozpočet 840 miliónov eur. Konkrétne podmienky financovania nových superpočítačov budú spresnené v hostiteľských dohodách, ktoré sa podpíšu čoskoro.

Očakáva sa, že superpočítače sa pre európskych používateľov z radov akademickej obce, podnikov a verejného sektora sprevádzkujú v druhej polovici roka 2020. Všetky nové superpočítače budú pripojené k vysokorýchlostnej celoeurópskej sieti GEANT.

Dáta spracujú v únii


Podpredseda EK pre digitálny jednotný trh Andrus Ansip povedal, že vybrané lokality sprístupnia výskumníkom supserpočítače svetovej triedy - zdroj strategického významu pre budúcnosť európskeho priemyslu.

"Svoje dáta budú môcť spracovať v EÚ, takže nebudú musieť hľadať mimo nej. Pre Európu je to veľký krok na ceste na ďalšiu úroveň výpočtovej kapacity, pomôže nám napredovať v technológiách budúcnosti ako internet vecí, umelá inteligencia, robotika a dátová analytika," uviedol Ansip.

Táto iniciatíva podľa komisára pre rozpočet a ľudské zdroje Günthera Oettingera ukazuje, ako môžu spoločné investície EÚ a jej členských štátov v prospech spoločného cieľa prispieť k vedúcemu postaveniu Európy vo vysoko technologickom sektore, z čoho majú výrazný prospech všetci európski občania i podniky.

"Výhľadom je teraz nasledujúci dlhodobý rozpočet EÚ a náš program Digitálna Európa, v rámci ktorého sme navrhli značné investície do zavádzania špičkovej superpočítačovej a dátovej infraštruktúry," dodal komisár.

Viac k témam: EK Európska komisia, superpočítačové centrá
Zdroj: Webnoviny.sk - Osem miest Európskej únie bude mať superpočítačové centrá, podporia vývoj aplikácií © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.