Nedeľa, 1. september 2024
Slnečno  28,4 °C
Mimoriadne správy

Opatrovateľské príspevky pre dôchodcov sa už nebudú krátiť, ministerstvo práce zároveň zvažuje historickú zmenu

 Webnoviny  30. júl 2024  140  
Opatrovateľské príspevky pre dôchodcov sa už nebudú krátiť, ministerstvo práce zároveň zvažuje historickú zmenu

30.7.2024 (SITA.sk) - Opatrovateľské príspevky pre dôchodcov sa už nebudú krátiť. Od 1. júla 2024 sa opatrovateľské príspevky pre opatrovateľov v dôchodkovom veku zvýšili zo 75 % na 100 %, avšak zároveň sa začali krátiť v závislosti od príjmu odkázanej osoby. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR poukázalo na to, že zmenu zaviedla bývalá koalícia, konkrétne zákon presadený bývalou poslankyňou Janou Žitňanskou zo strany Demokrati, ktorý bol schválený v roku 2022.

Keďže dôchodky v poslednom období výrazne stúpli, v mnohých prípadoch príjem odkázaných osôb prekročil dvojnásobok životného minima, a preto sú ich opatrovateľom príspevky krátené či úplne odobraté,“ uvádza rezort práce.

Riešenie situácie


Krátenie príspevkov pre opatrovateľov v ekonomicky aktívnom veku je podľa jeho vyjadrenia už dlhodobou praxou. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny spoločne s ministerstvom financií situáciu už rieši.

Zrušíme krátenie opatrovateľského príspevku pre opatrovateľov v dôchodkovom veku, a v prípade opatrovateľov v ekonomicky aktívnom veku buď krátenie výrazne obmedzíme zvýšením príjmovej hranice odkázanej osoby, alebo ho historicky po prvýkrát zrušíme,“ uviedlo ministerstvo.

Príspevok na opatrovanie


Tento krok chce spraviť cez novelu zákona o sociálnych službách, ktorá je už v legislatívnom procese a bude predložená do parlamentu v septembri. Zákon prináša aj zvýšenie príplatku k príspevku na opatrovanie zdravotne znevýhodnených detí zo 100 na 200 eur.

Systém opatrovateľských príspevkov je už len dočasným riešením. Od 1. januára 2026 začne platiť reforma financovania sociálnych služieb, ktorá prinesie zásadné zmeny. Odkázaná osoba dostane komplexný príspevok na odkázanosť a bude sa môcť rozhodnúť, či ho použije na opatrovanie v domácom prostredí alebo v pobytovom zariadení,“ dodáva ministerstvo.

Viac k témam: Dôchodcovia, Opatrovateľský príspevok
Zdroj: SITA.sk - Opatrovateľské príspevky pre dôchodcov sa už nebudú krátiť, ministerstvo práce zároveň zvažuje historickú zmenu © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.