Štvrtok, 2. máj 2024
Mimoriadne správy

Odborári apelujú na zrušenie mimoriadnej situácie, obmedzuje to práva zamestnancov

 Webnoviny  30. júl 2023  197  
Odborári apelujú na zrušenie mimoriadnej situácie, obmedzuje to práva zamestnancov

30.7.2023 (SITA.sk) - Hoci je stav na Slovensku v súvislosti s ochorením COVID-19, ale aj s prílevom utečencov z dôvodu vojny na Ukrajine už niekoľko mesiacov stabilizovaný, vyhlásené mimoriadne situácie stále trvajú.

Odborový zväz KOVO pritom už niekoľko mesiacov apeluje na politikov a vládu, aby aspoň mimoriadnu situáciu v dôsledku COVIDU-19 odvolali alebo zrušili rôzne obmedzenia pracovnoprávnych nárokov zamestnancov, ktoré z nej vyplývajú.

Obmedzené práva zamestnancov


„Mimoriadna situácia, vyhlásená kvôli ochoreniu COVID-19, a ani mimoriadna situácia, vyhlásená kvôli vojne na Ukrajine, neboli doteraz zrušené. To spôsobuje rôzne obmedzenia práv zamestnancov, napríklad pri nároku na rekondičné pobyty, lehoty na čerpanie dovoleniek a pod. Zamestnanci pracujú v normálnom režime, bez akýchkoľvek obmedzení, preto nevidíme žiadny dôvod na to, aby naďalej trvali zásahy do pracovných nárokov zamestnancov, ktoré zhoršujú ich pracovné podmienky a ohrozujú zdravie,“ vyhlásila predsedníčka Rady OZ KOVO Monika Benedeková.

K žiadnym zmenám však nedošlo


Rovnaký názor zastáva aj Konfederácia odborových zväzov SR, ktorá sa v rámci májového rokovania tripartity dohodla s vtedajším ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny Milanom Krajniakom, že ministerstvo daný stav zanalyzuje a po dohode s rezortom zdravotníctva bude iniciovať odvolanie mimoriadnej situácie z dôvodu COVIDU-19.

Ako vtedy zverejnil minister Krajniak, malo sa tak stať začiatkom leta. Odvolanie vlády však celý proces zastavilo a doteraz sa v tomto smere žiadne zmeny neuskutočnili.

Spoločne apelujú na vládu


Aj preto chce Odborový zväz KOVO s cieľom obnoviť pracovnoprávne nároky zamestnancov, ktoré sú už niekoľko rokov obmedzené z dôvodu vyhlásených mimoriadnych situácií, intenzívne apelovať na vládu SR, aby ich odvolala.

A v spolupráci s Konfederáciou odborových zväzov SR zintenzívniť v tomto smere aj komunikáciu a sociálny dialóg v rámci tripartity, aby došlo buď k odvolaniam týchto mimoriadnych situácií, alebo k zmene legislatívy s cieľom zrušiť pracovno-právne obmedzenia pre zamestnancov.

Viac k témam: Koronavírus, Mimoriadna situácia, Odborári, Pandémia, rusko-ukrajinský konflikt, Tripartita
Zdroj: SITA.sk - Odborári apelujú na zrušenie mimoriadnej situácie, obmedzuje to práva zamestnancov © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.