Sobota, 18. máj 2024
Mimoriadne správy

Obyvateľom odľahlých častí Kene prinesú 4G internet pomocou špeciálnych balónov

 Webnoviny   9. júl 2020  279  
Obyvateľom odľahlých častí Kene prinesú 4G internet pomocou špeciálnych balónov

9.7.2020 (Webnoviny.sk) - Sesterská firma Googlu Loon bude obyvateľom odľahlých častí Kene poskytovať 4G internet vďaka balónom s vysielačmi. Môžu si tak užívať videohovory, prehľadávať web, písať e-maily či streamovať videá.

Projekt ohlásili pred dvoma rokmi, no vláda ho definitívne podpísala len nedávno.

Balóny v stratosfére


Službu otestovali na 35-tisíc zákazníkoch a na začiatku pokryje oblasť s rozlohou 50-tisíc štvorcových kilometrov.

V stratosfére nad východnou Afrikou sa bude v rámci siete s pomocou solárnych panelov neustále pohybovať 35 balónov. Vypúšťajú ich v Spojených štátoch a do Kene sa dostanú vďaka prúdeniu vetra.

Výkonný riaditeľ Loonu Alastair Westgarth vyhlásil, že v dôsledku šírenia COVID-19 "pracovali čo najrýchlejšie na spustení služby".

Našli sa aj kritici


Na projekte spolupracujú aj kenská vláda a Telkom Kenya. Výkonný riaditeľ telekomunikačnej spoločnosti to označil za "úžasný míľnik v poskytovaní internetu v Afrike".

Niektorí kritici tvrdia, že sieť mohli spustiť radšej v inej africkej krajine, keďže v Keni má v súčasnosti z celkových 48 miliónov obyvateľov prístup k internetu približne 39 miliónov ľudí.

Balóny firmy Loon predtým použili počas zemetrasenia v Peru.

Viac k témam: 4G, internet
Zdroj: Webnoviny.sk - Obyvateľom odľahlých častí Kene prinesú 4G internet pomocou špeciálnych balónov © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.