Sobota, 4. máj 2024
Mimoriadne správy

Facebook zrušil účty prepojené na Trumpovho spojenca aj brazílskeho prezidenta

 Webnoviny   9. júl 2020  358  
Facebook zrušil účty prepojené na Trumpovho spojenca aj brazílskeho prezidenta

9.7.2020 (Webnoviny.sk) - Spoločnosť Facebook odstránila siete účtov a stránok s väzbami na politického stratéga Rogera Stonea a brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

V spojitosti so Stoneom, ktorý je spojenec amerického prezidenta Donalda Trumpa a vlani ho uznali vinným z klamania Kongresu, a jeho spolupracovníkmi Facebook zakročil proti dezinformačnej sieti.

Zrušené desiatky účtov a stránok


Zrušil dovedna 54 účtov, 50 stránok na svojej sociálnej sieti a štyri kontá na službe Instagram, ktoré zverejňovali príspevky o Stoneových webstránkach, knihách, mediálnych vystúpeniach, miestnej politike a materiáloch, ktoré zverejnila platforma Wikileaks pred prezidentskými voľbami v roku 2016.

Niektoré dokonca mali väzby na skupiny presadzujúce nadradenosť belochov. Popularitu príspevkom v komentároch zdanlivo pridávali falošné profily, ktoré sa vydávali za obyvateľov Floridy.

Jednu alebo viac facebookových stránok sledovalo okolo 260-tisíc účtov a celkovo zrušené stránky minuli na reklamu na Facebooku okolo 308-tisíc dolárov (v prepočte takmer 273-tisíc eur).

Stone účasť popiera


Nathaniel Gleicher, vedúci oddelenia kybernetickej bezpečnosti spoločnosti Facebook, uviedol, že v rámci zrušenia siete stiahnu okrem iného aj Stoneove osobné účty. "Videli sme, ako sa tu hlboko zapájajú do aktivít," uviedol.

Stone účasť na dezinformačnej sieti popiera a pre denník The New York Times sa vyjadril, že nikdy "nevlastnil ani nekontroloval falošné účty na Facebooku, Twitteri alebo Instagrame".

V súvislosti s Bolsonarom zase Facebook identifikoval sieť falošných kont, ktoré viedli zamestnanci jeho vlády.

Spoločnosť dovedna odstránila 35 facebookových účtov, 14 stránok, jednu skupinu a 38 kont na Instagrame, ktoré zverejňovali politické mémy, kritizovali politickú opozíciu, médiá a novinárov a zverejňovali príspevky o pandémii koronavírusu.

Vytvorili falošné osoby


Zodpovedné osoby vytvorili "falošné osoby vystupujúce ako novinári" a maskovali sa za spravodajské médiá.

Facebook spája dané kontá so zamestnancami kancelárií Jaira Bolsonara, jeho synmi Eduardom a Fláviom či osobitným poradcom Térciom Arnaudom.

Facebook tiež zrušil účty spojené s dezinformačnou kampaňou na Ukrajine, ktorú spája s miestnou reklamnou agentúrou, a stránku PR agentúry Estraterra sídliacej v Kanade za účasť na zahraničnom zasahovaní zameranom na Salvádor, Argentínu, Uruguaj, Venezuelu, Ekvádor a Čile.

Viac k témam: dezinformácie, falošné účty, kybernetická bezpečnosť
Zdroj: Webnoviny.sk - Facebook zrušil účty prepojené na Trumpovho spojenca aj brazílskeho prezidenta © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.