Sobota, 4. máj 2024
Malá oblačnosť  13,7 °C
Mimoriadne správy

Objavil sa nový druh podvodu s falošnými odberateľmi, firmy by sa mali mať na pozore

 Webnoviny  30. september 2018  335  
Objavil sa nový druh podvodu s falošnými odberateľmi, firmy by sa mali mať na pozore

BRATISLAVA 30. septembra (WebNoviny.sk) - V strednej Európe sa rozmohol nový druh podvodu, ktorý sa doteraz vyskytoval zriedkavo. Podvodníci sa vydávajú za konkrétnych odberateľov a od firiem si bez zaplatenia preberajú tovar. Úverová poisťovňa Euler Hermes eviduje podľa jej vyjadrení od začiatku roka v Česku, Maďarsku, na Slovensku a v Rumunsku 13 prípadov. Škody dosiahli 2,1 mil. eur.

Podvodníci sa vydávajú za existujúce firmy, ktoré majú dobrý rating a sídlia vo Francúzsku, Veľkej Británii či Taliansku. V ich mene oslovia dodávateľa, s ktorým predtým nespolupracovali a objednajú si od neho tovar.

Odporúčame:
Štáty Európskej únie stratili v roku 2016 na dani z pridanej hodnoty takmer 150 miliárd eur

Komunikácia je spravidla elektronická, pričom ich emailová adresa je takmer totožná s originálnou adresou firmy, ktorá však o ničom nevie. Tovar si dajú zaslať na inú ako fakturačnú adresu a po jeho prevzatí sa odmlčia. Keď potom dodávateľ urguje skutočnú firmu, aby za tovar zaplatila, tá sa bráni, že si nič neobjednala a ani neprevzala.

V mnohých prípadoch už padli trestné oznámenia. Stalo sa tak buď zo strany dodávateľov, ktorí nedostali zaplatené alebo zo strany odberateľov, od ktorých dlh vymáhajú.

Viac k témam: firmy, nákup, podvodníci, tovar
Zdroj: Webnoviny.sk - Objavil sa nový druh podvodu s falošnými odberateľmi, firmy by sa mali mať na pozore © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.