Štvrtok, 25. apríl 2024
Mimoriadne správy

Nezamestnanosť na Slovensku mierne stúpla, ministerstvo práce navýšilo podporu na podnikanie

 Webnoviny  17. december 2020  209  
Nezamestnanosť na Slovensku mierne stúpla, ministerstvo práce navýšilo podporu na podnikanie

17.12.2020 (Webnoviny.sk) - Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku v novembri tohto roka medzimesačne vzrástla o 0,03 percentuálneho bodu na 7,38 %. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnilo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR (ÚPSVaR). Oproti novembru minulého roka miera evidovanej nezamestnanosti vzrástla o 2,46 percentuálneho bodu.

Úrady práce evidovali na konci jedenásteho mesiaca tohto roka 201 948 disponibilných uchádzačov o zamestnanie, čo je v porovnaní s októbrom nárast o 667 osôb.


Najviac voľných pozícií v Bratislavskom kraji


Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o zamestnanie dosiahla minulý mesiac 8,14 %. V porovnaní s októbrom stúpla o 0,02 percentuálneho bodu, medziročne narástla o 2,13 percentuálneho bodu. Úrady práce evidovali celkovo 222 976 ľudí bez práce, čo je o 734 osôb viac ako v októbri.

Celkovo bolo v novembri 2020 z evidencie vyradených 16 047 uchádzačov o zamestnanie, pričom 13 100 z nich si našlo prácu napriek prebiehajúcej druhej vlne pandémie, pre nespoluprácu odišlo 242 ľudí a ďalších 2 705 osôb bolo vyradených z ostatných dôvodov.

Počet voľných pracovných miest prekonal v novembri hranicu 70-tisíc, ku koncu mesiaca ich úrady práce evidovali 71 037. Oproti októbru ide o pokles o 3 884 miest, pričom najviac voľných pozícií bolo v Bratislavskom kraji, a to 20 508 miest (podiel 28,87 %), najmenej v Košickom kraji 3 903 (podiel 5,49 %). Zamestnávatelia hľadajú najmä operátorov a montérov strojov a zariadení a kvalifikovaných aj nekvalifikovaných pracovníkov.

Úspech podpory pre začatie podnikania


Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR po vyhodnotení efektivity projektov aktívnej politiky práce spustilo od októbra tri aktivity s najvyšším potenciálom vytvoriť nové pracovné miesta. V rámci nového projektu „Pracuj, zmeň svoj život“ mohli požiadať o podporu nezamestnaní, ktorí sa rozhodli prevádzkovať samostatnú zárobkovú činnosť. Druhou aktivitou podporili zamestnávanie u registrovaných poskytovateľov sociálnych služieb. Treťou aktivitou nového projektu bola podpora vytvárania nových pracovných miest pre evidovaných nezamestnaných v rôznych oblastiach.

Historický úspech sme zaznamenali v prípade podpory pre začatie podnikania. V rámci tejto aktivity sa nám podarilo vyčerpať 14 miliónov eur za jeden mesiac. Ministrovi práce Milanovi Krajniakovi sa podarilo získať dodatočné finančné prostriedky a navýšiť tak celkový rozpočet na všetky aktivity o 6 miliónov eur. Spolu sme tak podporili vznik 8 000 nových pracovných miest sumou 49 miliónov eur,“ informuje ÚPSVaR.

Viac k témam: nezamestnanosť v SR
Zdroj: Webnoviny.sk - Nezamestnanosť na Slovensku mierne stúpla, ministerstvo práce navýšilo podporu na podnikanie © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.