Sobota, 27. júl 2024
Mimoriadne správy

Nemecko tento rok čaká pokles hospodárstva, tvrdí panel ekonomických expertov

 Webnoviny   8. november 2023  227  
Nemecko tento rok čaká pokles hospodárstva, tvrdí panel ekonomických expertov

8.11.2023 (SITA.sk) - Nemecké hospodárstvo sa v tomto roku podľa vládneho panelu nezávislých ekonomických poradcov zmenší o 0,4 percenta a v budúcom roku dosiahne len relatívne mierny rast, a to na úrovni 0,7 percenta. Panel to uviedol v správe, ktorú zverejnil v stredu.

Marcová prognóza panelu rátala s tým, že nemecký hrubý domáci produkt sa v tomto roku zväčší o 0,2 percenta a v roku 2024 posilní o 1,3 percenta. Šéfka panelu Monika Schnitzerová uviedla, že „hospodárske oživenie v Nemecku sa oneskoruje a stále ho spomaľuje energetická kríza a zníženie reálnych príjmov v dôsledku inflácie".

Schnitzerová dodala, že obchodné prostredie Nemecka sťažilo zvyšovanie úrokových sadzieb centrálnych bánk a ekonomická slabosť v Číne. Vysoké úroky podľa nej okrem toho tlmia domáce nemecké investície a stavebníctvo.

Viac k témam: Inflácia, nemecké hospodárstvo, Stavebníctvo, úrokové sadzby, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk - Nemecko tento rok čaká pokles hospodárstva, tvrdí panel ekonomických expertov © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.