Štvrtok, 20. jún 2024
Polojasno  24 °C
Mimoriadne správy

Napriek medzinárodným sankciám ruská ekonomika rastie, vyhlásil na ekonomickom fóre v Petrohrade Putin

 Webnoviny   7. jún 2024  110  
Napriek medzinárodným sankciám ruská ekonomika rastie, vyhlásil na ekonomickom fóre v Petrohrade Putin

7.6.2024 (SITA.sk) - Ruská ekonomika podľa vodcu Vladimira Putina rastie napriek ťažkým medzinárodným sankciám. Krajina podľa jeho slov rozšírila ekonomické väzby so štátmi v Afrike, na Blízkom východe a v Ázii.

Prezidentom Bolívie a Zimbabwe, ako aj lídrom z oblasti podnikania, na ekonomickom fóre v Petrohrade povedal, že Rusko „zostáva jedným z kľúčových účastníkov svetového obchodu“.

Ruský rast poháňa vojna


Hlavným motorom ruského ekonomického rastu sú boje na Ukrajine, ktoré sú pre Kremeľ rovnako dôležité ekonomicky aj politicky.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine



Rusi nachádzajú len niekoľko dovážaných základných výrobkov a väčšina svetových značiek zmizla alebo sa premenila na ruské ekvivalenty.

Pre ľudí sa veľa nezmenilo


Z ekonomického hľadiska sa však pre väčšinu ľudí veľa nezmenilo, pričom masívne štátne výdavky na vojenské vybavenie a vysoké platby dobrovoľným vojakom výrazne podporujú ekonomiku.

Spomenuté fórum Rusko už desaťročia využíva na prezentáciu rozvoja krajiny, hoci západní predstavitelia a investori sa tomuto zasadnutiu vyhýbajú, keďže sankcie prerušili veľkú časť ruského obchodu so západnou Európou, USA a ich spojencami.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Sankcie proti Rusku
Zdroj: SITA.sk - Napriek medzinárodným sankciám ruská ekonomika rastie, vyhlásil na ekonomickom fóre v Petrohrade Putin © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.