Štvrtok, 27. jún 2024
Polojasno  21,6 °C
Mimoriadne správy

Najžiadanejšími pracovníkmi sú naďalej informatici, firmy majú záujem o absolventov najmä týchto fakúlt

 Webnoviny   5. jún 2024  129  
Najžiadanejšími pracovníkmi sú naďalej informatici, firmy majú záujem o absolventov najmä týchto fakúlt

5.6.2024 (SITA.sk) - Najžiadanejšími pracovníkmi na Slovensku sú stále informatici, zvýšil sa aj záujem o absolventov strojníckej fakulty. Pracovný portál Profesia.sk pripravil každoročný rebríček atraktivity absolventov a absolventiek slovenských vysokých škôl. Zoznamy najžiadanejších univerzít, fakúlt a tiež odborov vznikajú na základe prezretí životopisov absolventov firmami v roku 2023.

Analýza sa realizovala na vzorke 18 600 životopisov. Mladým ľuďom môže pomôcť pri rozhodovaní sa, akým smerom sa uberať. V posledných rokoch suverénne dominovali fakulty informatiky.

Prezretia životopisov firmami


Na čelo sa dostala Fakulta hospodárskej informatiky Ekonomickej univerzity v Bratislave, ktorá predbehla Fakultu elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity (STU). V oboch prípadoch si životopis absolventa či absolventky pozrú v priemere viac ako 4 firmy. Na tretie miesto sa však posunom o 11 priečok dostala strojnícka fakulta Žilinskej univerzity v Žiline s necelými štyrmi prezretiami. O 10 miest poskočila aj ďalšia Strojnícka fakulta, na šiestu priečku sa dostala tá z bratislavskej STU so skóre 3,22 prezretí,“ uvádza portál Profesia.sk.

Z aktuálnej analýzy vyplynulo, že jeden životopis absolventov a absolventiek informatiky si v priemere pozrie takmer 3,5 firiem. So skóre 3 je v tesnom závese strojárstvo, ktoré predbehlo stavebníctvo.

Pracovné ponuky


V skúmanom období roka 2023 bola každá tretia ponuka na Profesia.sk vhodná pre absolventky a absolventov najčastejšie z oblastí obchodu, výroby a administratívy. Firmy v 15 percentách ponúk z IT sektora uvádzali, že sú vhodné pre absolventov a absolventky, v prípade strojárstva to bola viac ako tretina inzerátov.

Tradičný súboj v atraktivite absolventov Ekonomickej univerzity a Slovenskej technickej univerzity vyhrala druhý rok po sebe prvá menovaná. Životopisy absolventov a absolventiek EUBA dosiahli skóre 3,21 prezretí, no životopisy absolventov STU zaostali len o pár stotín. Na tretie miesto postúpila Žilinská univerzita.

Viac k témam: Absolventi, životopis
Zdroj: SITA.sk - Najžiadanejšími pracovníkmi sú naďalej informatici, firmy majú záujem o absolventov najmä týchto fakúlt © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.