Nedeľa, 1. september 2024
Mimoriadne správy

Ministri financií skupiny G20 chcú efektívne zdaňovať superbohatých, peniaze by využili aj na boj proti zmene klímy

 Webnoviny  27. júl 2024  116  
Ministri financií skupiny G20 chcú efektívne zdaňovať superbohatých, peniaze by využili aj na boj proti zmene klímy

27.7.2024 (SITA.sk) - Ministri financií skupiny najväčších ekonomík sveta G20 sa v piatok dohodli, že sa budú usilovať o efektívne zdanenie superbohatých.

Pri plnom rešpektovaní daňovej suverenity sa budeme snažiť spolupracovať, aby sme zabezpečili, že jednotlivci s ultra vysokým čistým majetkom budú efektívne zdaňovaní,“ uvádza sa v spoločnom vyhlásení ministrov po dvojdňovom stretnutí v brazílskom Riu de Janeiro.

Výsledok prekonal očakávania


Brazília pred samitom G20, ktorý sa uskutoční 18. až 19. novembra v Riu de Janeiro, urobila z návrhu na uvalenie dvojpercentnej minimálnej dane pre miliardárov hlavnú prioritu svojho predsedníctva v skupine. Brazílsky minister financií Fernando Haddad označil piatkovú dohodu za „významný krok vpred“.

Vždy sme boli optimistickí, pokiaľ ide o tento výsledok. Ten naozaj prekonal naše pôvodné očakávania,“ povedal Haddad.

Podľa analýzy Oxfam zverejnenej vo štvrtok pred stretnutím ministrov financií najbohatšie 1 % nazhromaždilo za ostatné desaťročie nové bohatstvo vo výške 42 biliónov dolárov, čo je takmer 36-krát viac ako dohromady chudobnejšia polovica svetovej populácie. Podľa správy Gabriela Zucmana, ktorú si objednala Brazília, miliardári v súčasnosti platia na daniach ekvivalent 0,3 % svojho majetku.

Dva tábory


Dvojpercentná daň by celosvetovo od približne troch tisícok získala 200 až 250 miliárd dolárov ročne. Tieto peniaze by mohli pomôcť financovať verejné služby, ako je vzdelávanie a zdravotná starostlivosť, ako aj boj proti zmene klímy. Brazílsky návrh zdaniť miliardárov rozdelil krajiny G20. Francúzsko, Španielsko a Juhoafrická republika mu vyjadrili podporu, zatiaľ čo USA sú proti.

Daňovú politiku je veľmi ťažké koordinovať globálne a nevidíme potrebu alebo si naozaj nemyslíme, že je žiaduce pokúsiť sa o vyjednanie globálnej dohody,“ povedala vo štvrtok novinárom americká ministerka financií Janet Yellenová.

Viac k témam: americká ministerka financií, zdanenie superbohatých
Zdroj: SITA.sk - Ministri financií skupiny G20 chcú efektívne zdaňovať superbohatých, peniaze by využili aj na boj proti zmene klímy © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.