Piatok, 19. apríl 2024
Mimoriadne správy

Ministerstvo zdravotníctva bráni liek Heberprot, pomohol mnohým pacientom

 Webnoviny  17. apríl 2019  273  
Ministerstvo zdravotníctva bráni liek Heberprot, pomohol mnohým pacientom

BRATISLAVA 17. apríla (WebNoviny.sk) - Kubánsky liek Heberprot pomohol podľa Ministerstva zdravotníctva SR mnohým pacientom.

Po podozrení, že liek určený na liečbu pri diabetickej nohe môže súvisieť s onkologickým ochorením, rezort liečbu pozastavil. "Zdôrazňujem, že ide o podozrenie v jednom prípade, nie je dokázaná kauzálna súvislosť,“ uviedla v tlačovej správe rezortu riaditeľka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Zuzana Baťová.

Strana SPOLU-občianska demokracia v utorok vo svojom vyhlásení kritizovala, že okrem informácie o poskytnutí lieku vyše sto pacientom, nie sú o liečbe na Slovensku dostupné žiadne iné informácie. Na Slovensku bolo doteraz podľa ministerstva uvedeným liekom liečených 104 pacientov, pričom každý z nich bol poučený o rizikách a prínosoch tejto liečby a podpísal dokument o informovanom súhlase.

Žiadne závažné komplikácie


Klinické štúdie pri uvádzaní lieku na Slovensko v tom čase ukázali pozitívny efekt u viac ako 130 tisíc pacientov vo svete. “Lekári na Slovensku doteraz u pacientov počas liečby nezaznamenali žiadne závažné komplikácie. Konštatujú, že liek zaberá tak pri liečbe hlbokých rán, ako aj pri hojení po amputácii končatiny,” tvrdí rezort.

Líder strany SPOLU - občianska demokracia Miroslav Beblavý tiež požiadal ministerku zdravotníctva, aby odtajnila zmluvu s Kubou o dovoze lieku. “Čo sa týka dovozu uvedeného lieku, je súčasťou deblokácie kubánskeho dlhu voči SR a samotná deblokácia podlieha režimu nezverejňovania v zmysle zákona o ochrane utajovaných skutočností,” informovalo ministerstvo. Ide o medzivládne zmluvy, pričom rezort rešpektuje zákon.

Supervízia kubánskych lekárov


Liek podľa strany SPOLU nie je registrovaný na Slovensku, ani v žiadnej inej krajine EÚ. Tiež nie je isté, či spĺňa európske štandardy kvality, bezpečnosti a účinnosti. “Je absurdné, aby sme neoverený liek podávali našim pacientom v utajenom režime. Mimo registrácie, mimo pravidiel klinického skúšania a bez možností kontroly,” upozornil Beblavý.

Ako informovalo ministerstvo, uvedený liek bol od začiatku podávaný za dodržania prísnych pravidiel, prvé mesiace priamo pod supervíziou kubánskych lekárov. “Mnohým pacientom pomohol, a preto bol aj na Slovensko dovezený – s tým najlepším úmyslom, pomôcť pacientom pri liečbe diabetickej nohy a zabrániť prípadným amputáciám,“ dodala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

Viac k témam: kubánsky liek Heberprot-P, minister zdravotníctva SR, Ministerstvo zdravotníctva SR, SPOLU – občianska demokracia
Zdroj: Webnoviny.sk - Ministerstvo zdravotníctva bráni liek Heberprot, pomohol mnohým pacientom © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.