Štvrtok, 3. október 2024
Mimoriadne správy

Ministerka Kalavská chce dať zdravotným sestrám vyššie platy, ale aj viac kompetencií

 Webnoviny  18. apríl 2018  526  
Ministerka Kalavská chce dať zdravotným sestrám vyššie platy, ale aj viac kompetencií

BRATISLAVA 18. apríla (WebNoviny.sk) - O platoch sestier a pôrodných asistentiek rezort zdravotníctva aktuálne rokuje s ministerstvom financií a ďalšími zúčastnenými stranami. Uviedla to v stredu na konferencii Ošetrovateľstvo a zdravie v Trenčíne ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

"Dúfam, že prídeme čoskoro k zhode. Cieľom je navýšenie platov sestier, pôrodných asistentiek, rokujeme aj o iných zdravotníckych pracovníkoch," povedala.

Ministerka zároveň hovorí, že jej rezort rokuje aj o zvýšení štipendií pre študentov ošetrovateľstva, pričom od nasledujúceho školského roku by sa tento odbor mal dať študovať aj diaľkovo. Zároveň tvrdí, že ak si to bude vyžadovať prax, v budúcnosti je ministerstvo otvorené aj diskusii o ďalšom rozšírení kompetencií sestier.

Odporúčame:
Situácia v Národnom onkologickom ústave sa podľa Kalavskej upokojila, avizuje aj záujem o prácu

Rozsah kompetencií sestier je stanovený vo vyhláške, ktorá je platná od tohto mesiaca. Hovorí okrem iného o tom, že sestry a pôrodné asistentky s pokročilou praxou môžu predpisovať vybrané zdravotnícke pomôcky.

"V súčasnosti sme sa dohodli na rozsahu rozšírenia kompetencií, ktoré sú vyhláškou stanovené, ak si to však prax bude vyžadovať, som otvorená diskusii ohľadom ich ďalšieho rozšírenia," tvrdí ministerka.

Viac k témam: Andrea Kalavská, Ministerstvo zdravotníctva SR, platy, zdravotné sestry
Zdroj: Webnoviny.sk - Ministerka Kalavská chce dať zdravotným sestrám vyššie platy, ale aj viac kompetencií © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.