Piatok, 29. marec 2024
Polojasno  16,1 °C
Mimoriadne správy

Miera nezamestnanosti zostala pod hranicou päť percent, podľa Richtera nenastáva kríza

 Webnoviny  20. august 2019  255  
Miera nezamestnanosti zostala pod hranicou päť percent, podľa Richtera nenastáva kríza

20.8.2019 (Webnoviny.sk) - Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku ku koncu júla tohto roka zostala na júnovej úrovni 4,97 %. Medziročne bola miera nezamestnanosti v siedmom mesiaci tohto roka nižšia o 0,50 percentuálneho bodu. Na utorkovej tlačovej besede o tom informoval generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Marián Valentovič.

Minister chce udržať nízke čísla


Úrady práce evidovali na konci júla 136 973 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. V porovnaní s júnom ide o nárast o 347 ľudí. Medziročne počet uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, klesol o 13 295 osôb.

"Na trhu práce sa nepremietli väčšie negatíva," povedal na tlačovej besede minister práce a sociálnych vecí Ján Richter. Vývoj na trhu práce tak podľa neho nepotvrdzuje signály o tom, že nastáva kríza. Jeho cieľom do konca tohto roka je udržanie súčasnej miery evidovanej nezamestnanosti.

Nárast o 0,03 percenta


Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na "péenke" alebo na absolventskej praxi, dosiahla minulý mesiac 6,07 %. Medzimesačne to znamenalo nárast o 0,03 percentuálneho bodu, medziročne to bolo menej o 0,53 percentuálneho bodu.

Celkový počet evidovaných uchádzačov o prácu predstavoval na konci júla tohto roka 167 357 osôb. Medzimesačne to bol nárast o 1 345 osôb, v porovnaní s júlom vlaňajška je to menej o 13 965 ľudí.

SPRÁVU BUDEME AKTUALIZOVAŤ

Viac k témam: miera nezamestnanosti, minister práce sociálnych vecí a rodiny SR
Zdroj: Webnoviny.sk - Miera nezamestnanosti zostala pod hranicou päť percent, podľa Richtera nenastáva kríza © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.