Piatok, 19. apríl 2024
Mimoriadne správy

Miera nezamestnanosti na Slovensku by mala pozvoľna klesať aj naďalej, stále je tu však jedno riziko

 Webnoviny  21. apríl 2022  272  
Miera nezamestnanosti na Slovensku by mala pozvoľna klesať aj naďalej, stále je tu však jedno riziko

21.4.2022 (Webnoviny.sk) - Miera nezamestnanosti na Slovensku by mala pozvoľna klesať aj v najbližších mesiacoch. Tvrdí to analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Pre trh práce však naďalej zostáva rizikom vojnový konflikt na Ukrajine.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt


Ten má podľa analytika potenciál oslabiť ekonomický rast v Európe, vrátane Slovenska, a znížiť tak aj dopyt zamestnávateľov po pracovnej sile, najmä v prípade zastavenia dodávok plynu z Ruska.

Nesúlad medzi ponukou a dopytom


„V našom základom scenári so zachovanými tokmi komodít z Ruska však očakávame, že dopady na ekonomický rast by mohli byť tlmené, ekonomika by si mala stále uchovať jemný rast, trh práce by mal ostať relatívne robustný a nemal by vykázať nárast nezamestnanosti," uviedol Koršňák.

Odídenci z Ukrajiny by podľa neho mohli krátkodobo, počas trvania konfliktu, aspoň čiastočne zmierniť problém so zvyšujúcim sa počtom voľných pracovných miest v ekonomike.

Problémom by však opäť mohol byť nesúlad medzi ponukou a dopytom po pracovnej sile. Už marec podľa analytika ukázal, že utečenci sa zatiaľ uplatňujú skôr na dočasných pomocných pozíciách.

Vojna nebola stopkou pre klesanie


Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku v marci klesla o 0,19 percentuálneho bodu na 6,67 percenta. Na stredajšej tlačovej besede o tom informoval minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina). Medziročne sa podľa neho miera nezamestnanosti v marci znížila o 1,31 percentuálneho bodu.

Pokles nezamestnanosti podľa ministra nezastavila ani vojna na Ukrajine. Miera nezamestnanosti klesá vo všetkých regiónoch na Slovensku.

Výnimkou je päť okresov


Minister práce a sociálnych vecí upozornil na to, že vlani miera nezamestnanosti vrcholila až v apríli.

„V tomto roku krivka miery nezamestnanosti vyvrcholila v januári a odvtedy nám nezamestnanosť klesá," povedal. Počas marca si podľa neho našlo na Slovensku prácu asi 5-tisíc živiteľov rodín. Vo všetkých okresoch na Slovensku, s výnimkou piatich okresov, miera nezamestnanosti klesá. Najviac sa nezamestnanosť znižuje na západe Slovenska.

Viac k témam: Miera nezamestnanosti, rusko-ukrajinský konflikt, Trh práce, Utečenci
Zdroj: Webnoviny.sk - Miera nezamestnanosti na Slovensku by mala pozvoľna klesať aj naďalej, stále je tu však jedno riziko © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.