Piatok, 19. apríl 2024
Mimoriadne správy

Kto má a kto nemá od 11. januára nárok na pandemickú OČR?

 Webnoviny   8. január 2021  381  
Kto má a kto nemá od 11. januára nárok na pandemickú OČR?

8.1.2021 (Webnoviny.sk) - Nárok na pandemické ošetrovné (OČR) budú mať od 11. januára tohto roka tí rodičia, ktorých deti vo veku do 11 rokov pre zatvorenú škôlku alebo školu zostanú doma a dieťa nebude navštevovať ani školský klub.

Kto nepodáva novú žiadosť?


V tlačovej správe o tom informuje Sociálna poisťovňa. Podmienkou je totiž osobná a celodenná starostlivosť o dieťa, ktorá nie je splnená vtedy, ak dieťa navštevuje školský klub.

Ak ide o dieťa vo veku do 16 rokov, je potrebné potvrdenie ošetrujúceho lekára o tom, že zdravotný stav dieťaťa si nevyhnutne vyžaduje ošetrovanie. Nárok na pandemickú OČR pritom nemajú tí zamestnanci, ktorí počas starostlivosti o dieťa pracujú z domu a v tomto období majú príjem z pracovného pomeru.

"Ak už vám bol počas krízovej situácie, teda od 12. marca 2020 priznaný nárok na pandemické ošetrovné, novú žiadosť nepodávate," upozorňuje poisťovňa.

Čestné vyhlásenie k žiadosti


Koncom tohto mesiaca tak rodič pošle do poisťovne iba čestné vyhlásenie k žiadosti o ošetrovné. "V prípade, ak ste počas krízovej situácie o pandemické ošetrovné ešte nežiadali, pošlite žiadosť o pandemické ošetrovné," usmerňuje Sociálna poisťovňa.

Koncom januára potom rodič zašle aj čestné vyhlásenie k žiadosti o ošetrovné. Poisťovňa rodičom odporúča, aby využívali elektronické formuláre, ktoré sú zverejnené na jej internetovej stránke. "Urýchlite si tak vybavenie ošetrovného v Sociálnej poisťovni a jeho skoršie vyplatenie," dodáva poisťovňa.

Všetky školy by mali od 11. januára pokračovať v dištančnom spôsobe vyučovania. Materské školy by však mali naďalej fungovať pre deti rodičov z kritickej infraštruktúry a tých, ktorí nemôžu pracovať z domu. "Od 11. do 18. januára bude vyplácaná pandemická OČR," uviedol v pondelok minister školstva Branislav Gröhling.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, koronakríza, Koronavírus, pandemická OČR
Zdroj: Webnoviny.sk - Kto má a kto nemá od 11. januára nárok na pandemickú OČR? © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.