Pondelok, 2. september 2024
Mimoriadne správy

Kompenzačné príspevky pre baníkov sa od nového roka zvýšia, štát to bude stáť o 67-tisíc eur viac

 Webnoviny  11. august 2024  89  
Kompenzačné príspevky pre baníkov sa od nového roka zvýšia, štát to bude stáť o 67-tisíc eur viac

11.8.2024 (SITA.sk) - Kompenzačné príspevky pre baníkov sa od nového roka zvýšia. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky plánuje upraviť sumy a koeficienty kompenzačného príspevku baníkom od 1. januára 2025. Úprava si v novom roku vyžiada zvýšenie čerpania finančných prostriedkov o viac ako 67 tisíc eur.

Podľa navrhovanej úpravy sa suma kompenzačného príspevku baníkom, ktorí boli zamestnaní najmenej 3 alebo najmenej 6 rokov v baníctve, zvýši na 260,80 eur mesačne. Pre osoby, ktoré pracovali v baníctve najmenej 10 alebo najmenej 15 rokov, sa suma zvýši na 456,20 eura mesačne.

Od nového roka rezort tiež navrhuje upraviť koeficienty pre výpočet zvýšenia príspevku.

„K úprave koeficientov dôjde tak, že sa upravia podľa koeficientu, ktorým sa upravili sumy životného minima. Tento postup zabezpečí, že nové sumy budú zaokrúhlené na jedno desatinné miesto," uvádza sa v návrhu opatrenia ministerstva práce. Osoby, ktoré odpracovali viac ako 3 roky v baníctve, budú mať koeficient zvýšený na 22,9. Pre tých, ktorí pracovali v baníctve viac ako 10 rokov, sa koeficient zvýši na 30,4.

Viac k témam: Baníci, koeficienty, Kompenzačné príspevky, Sociálne, zvýšenie príspevku
Zdroj: SITA.sk - Kompenzačné príspevky pre baníkov sa od nového roka zvýšia, štát to bude stáť o 67-tisíc eur viac © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.