Pondelok, 2. september 2024
Mimoriadne správy

Keď jedna výplata nestačí. Viacnásobný zdroj príjmu malo minulý rok 14 percent pracujúcich Slovákov

 Webnoviny  10. august 2024  115  
Keď jedna výplata nestačí. Viacnásobný zdroj príjmu malo minulý rok 14 percent pracujúcich Slovákov

10.8.2024 (SITA.sk) - Takmer 350-tisíc obyvateľov Slovenska malo v roku 2023 príjem a starobné poistenie z viacerých zdrojov. Mladší si hľadajú viacero zdrojov príjmu častejšie ako starší, pričom najaktívnejšie boli ženy do 29 rokov s podielom 18,5 %.

Vyplýva to z dát Sociálnej poisťovne, ktoré spracoval Inštitút pre stratégie a analýzy (ISA). V roku 2023 bolo na Slovensku 2,45 milióna ľudí, ktorí dosiahli príjem na základe pracovnej zmluvy, dohôd, živnosti alebo obdobného vzťahu a prispeli do starobného fondu.

Pre 14,3 % z nich (349-tisíc ľudí) platilo, že počas aspoň jedného mesiaca mali viac ako jeden príjem, z ktorého platili starobné poistné. Aktívnejšie boli ženy (15,2 %) ako muži (13,4 %) a tiež mladší oproti starším. Vo veku od 15 do 29 rokov malo viacnásobný príjem 15,9 % pracujúcich, s rastúcim vekom tento podiel klesal postupne k 12,7 %.

Celoročne malo viacnásobný príjem 73-tisíc ľudí (3,0 % pracujúcich). Najbežnejší bol súbeh zdrojov príjmu počas iba jedného mesiaca. Výška úväzkov z dostupných dát nie je zrejmá, ale je možné predpokladať, že v prípade súbehu príjmov ide o ľudí, ktorí sa aktívne snažia zvýšiť svoj príjem aj za cenu komfortu a užívania voľného či rodinného času.

Viac k témam: pracujúci, Sociálne, starobné poistenie, viac zdrojov príjmu
Zdroj: SITA.sk - Keď jedna výplata nestačí. Viacnásobný zdroj príjmu malo minulý rok 14 percent pracujúcich Slovákov © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.