Sobota, 27. apríl 2024
Mimoriadne správy

KDH varuje pred alarmujúcou situáciou v štátnom rozpočte, vyzýva vládu na rokovania

 Webnoviny  17. august 2023  201  
KDH varuje pred alarmujúcou situáciou v štátnom rozpočte, vyzýva vládu na rokovania

17.8.2023 (SITA.sk) - Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) varuje pred alarmujúcou situáciou v štátnej kase. To podľa hnutia dokazuje aj stav deficitu, ktorý sa oproti odhadom ešte zhoršil a vyzýva úradnícku vládu na rokovania.

Zvýšenie výdavkov


Ministerstvo financií spočítalo tohtoročné zvýšenie výdavkov oproti schválenému rozpočtu verejnej správy v dôsledku prijatia predvolebne ladených zákonov o 1,6 miliardy eur. Predpokladaný deficit verejných financií na tento rok tak rezort odhaduje na takmer 7 percent hrubého domáceho produktu (HDP).

„Žiadame od úradníckej vlády konkrétne návrhy, rozhodnutia. Napríklad pri cenách energií alebo pri udržateľnom financovaní zdravotníctva. Hnutie očakáva prípravu východísk rozpočtu verejnej správy na rok 2024,“ povedal ekonomický expert KDH Jozef Hajko.

KDH chce pomáhať len slabým


Kresťanskí demokrati upozorňujú, že je potrebné konať, pretože nie je vylúčené dokonca zhoršenie ratingového hodnotenia krajiny. Ratingová agentúra Standard & Poor's v májovej správe o Slovensku očakávala zlepšenie deficitu verejných financií a nie zhoršenie.

KDH chce pomáhať adresne len núdznym a slabým. Dane, odvody a poplatky podnikateľov a občanov nebude podľa ich vyjadrení míňať plošne, bez rozmyslu, rýchlo a neefektívne. KDH bude presadzovať riešenia, ktoré podporia ekonomickú aktivitu a tým príjmy štátu.

„Zvrat v nepriaznivom vývoji, keď sa Slovensko dostáva do recesie a inflácia nás stále straší, vidíme v efektívnejšom výbere daní, striedmom míňaní verejných financií, či zlepšení podmienok na podnikanie a na trhu práce,“ uzatvára Hajko.

Viac k témam: Deficit verejných financií, HDP, Rating slovenskej ekonomiky, Štátny rozpočet
Zdroj: SITA.sk - KDH varuje pred alarmujúcou situáciou v štátnom rozpočte, vyzýva vládu na rokovania © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.