Piatok, 22. november 2024
Zamračené  -0,5 °C
Mimoriadne správy

Jemnejšie opatrenia pomáhajú gastroprevádzkam, ich počet stúpol

 Webnoviny   2. október 2021  290  
Jemnejšie opatrenia pomáhajú gastroprevádzkam, ich počet stúpol

2.10.2021 (Webnoviny.sk) - Na Slovensku v tomto roku do konca leta vzniklo 1 134 nových gastro podnikov. Pre koronakrízu však zároveň aj 637 zaniklo. Najviac reštaurácií vzniklo pred letnými prázdninami, kedy sa očakávalo rapídnejšie uvoľnenie opatrení.

Najviac prevádzok vzniklo v júni


V júni vzniklo 219 nových prevádzok na Slovensku, nasledoval máj, kedy bolo registrovaných 189. Podnikanie v gastre ukončilo do konca leta 74 eseročiek a akciových spoločností a 563 fyzických osôb – podnikateľov.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu


Najviac podnikateľov ukončilo podnikanie v sektore reštauračných služieb v mesiacoch január (103) a máj (109). Vyplýva to z analýzy poradenskej spoločnosti Dun & Bradstreet.

Reštauračné služby patrili k najohrozenejším odvetviam, ktoré pandémia koronavírusu zasiahla. Kým mnohí podnikatelia nedokázali niekoľko mesačný výpadok tržieb prežiť, iní dokázali nájsť spôsoby, ako prevádzky zachrániť. „Podľa našej analýzy aktuálne na Slovensku podniká 21 111 reštaurácií, z toho 9 348 riadia právnické osoby, zvyšok fyzické osoby – podnikatelia, ktorí nie sú zapísaní v obchodnom registri. Oproti minulému roku tak evidujeme celkový nárast o 792 prevádzok,“ objasnila dáta analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová.

Prešli na online objednávky


Zároveň dodala, že mnoho podnikateľov prešlo v čase koronakrízy na online objednávkový systém donášky jedál, mnohé zaviedli tzv. výdajné okienka, čo dokázalo pokryť náklady. „Desiatky prevádzok však práve pre pandémiu muselo svoj biznis ukončiť,“ dodala Petra Štěpánová.

Dun & Bradstreet je svetový líder v poskytovaní dát a analytických riešení, ktoré umožňujú firmám po celom svete zlepšiť ich rozhodovacie procesy a zvýšiť výkonnosť. Dun & Bradstreet Data Cloud podporuje riešenia, ktoré zákazníkom pomáhajú v raste tržieb, znižovaní nákladov, zmiernení rizík a transformácie podnikov.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, Reštaurácie
Zdroj: Webnoviny.sk - Jemnejšie opatrenia pomáhajú gastroprevádzkam, ich počet stúpol © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.