Streda, 24. apríl 2024
Mimoriadne správy

Jaguar, Volkswagen ani PSA výrobu prerušiť neplánujú, komponentov majú dostatok

 Webnoviny  23. október 2020  291  
Jaguar, Volkswagen ani PSA výrobu prerušiť neplánujú, komponentov majú dostatok

23.10.2020 (Webnoviny.sk) - Automobilky pôsobiace na Slovensku zatiaľ neevidujú obdobné problémy, ktoré spôsobili prerušenie výroby v žilinskej Kia Motors Slovakia a hlásia dostatok komponentov potrebných pre plynulý chod produkcie.

"V tomto momente prebieha výroba v našej spoločnosti plynulo a flexibilne na základe požiadaviek svetových trhov bez zásadných obmedzení v dodávateľskej sieti," uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa Volkswagen Slovakia Lucia Makayová.

Výroby pokračujú v štandardnom režime


Podobne reagovali aj automobilky v Trnave a v Nitre. Podľa šéfa odborov v Groupe PSA Slovakia Milana Minárecha momentálne nemajú žiadne výpadky dodávok. "Výroba pokračuje v štandardnom režime," potvrdila zároveň manažérka pre korporátne záležitosti Jaguar Land Rover Miroslava Remenárová.

Žilinská Kia Motors Slovakia musela pre nedostatok komponentov spôsobený problémami s koronavírusom v zahraničí prerušiť vo štvrtok doobeda produkciu. Obnovila ju dnes ráno o 6:00.

Zväz automobilového priemyslu SR v tejto súvislosti pripomenul, že otvorená slovenská ekonomika zapojená do globálneho reťazca dodávateľsko-odberateľských vzťahov by mala koordinovať svoje obmedzenia aj s ostatnými krajinami.

Slovensko môže vypadnúť z obchodných vzťahov


"Pokiaľ k takejto koordinácii neprichádza, stáva sa Slovensko a spoločnosti tu pôsobiace nepredvídateľnými obchodnými partnermi, čo naštrbuje dôveru investorov a znižuje konkurenčnú schopnosť. Treba sa poučiť a vyvarovať z chýb, ktoré boli na jar, keď zastavenie v jednej krajine spôsobilo zamrznutie dodávateľsko-odberateľských vzťahov," skonštatoval pre agentúru SITA viceprezident zväzu Pavol Prepiak.

Krajiny a zahraničné spoločnosti využili podľa neho posledné mesiace aj na diverzifikáciu svojich dodávateľsko-odberateľských vzťahov. "To môže spôsobiť, že Slovensko po „vypnutí“ vypadne zo vzťahov, bude nahradené alternatívnymi riešeniami a následne bude veľmi ťažko hľadať cestu naspäť. Tieto skutočnosti treba veľmi dôkladne zvážiť pri rozhodovaní," upozornil.

Viac k témam: Koronavírus, priemyselná výroba, Zväz automobilového priemyslu SR
Zdroj: Webnoviny.sk - Jaguar, Volkswagen ani PSA výrobu prerušiť neplánujú, komponentov majú dostatok © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.