Utorok, 21. máj 2024
Zamračené  20,3 °C
Mimoriadne správy

Jaguar Land Rover otvoril v Nitre tréningovú akadémiu, vychovávať si chce už stredoškolákov

 Webnoviny  29. máj 2018  356  
Jaguar Land Rover otvoril v Nitre tréningovú akadémiu, vychovávať si chce už stredoškolákov

NITRA 29. mája (WebNoviny.sk) - Automobilka Jaguar Land Rover otvorila v Nitre tréningovú akadémiu, v ktorej bude školiť svojich zamestnancov. Investíciou za 7,5 milióna eur sa chce do budúcna vyhnúť problémom nájsť kvalifikovanú pracovnú silu. Vzdelávacia akadémia s rozlohou 3 000 metrov štvorcových pripraví závod na spustenie výroby, ktoré bude v priebehu jesene.

Presný dátum nie je známy


Ako informoval v utorok na tlačovej konferencii v Nitre prevádzkový riaditeľ spoločnosti Alexander Wortberg, konkrétny dátum ešte dovtedy spresnia. V súčasnosti pracuje v nitrianskom závode automobilky 1 300 zamestnancov, z toho 97 percent tvoria Slováci, 30 percent je žien. Vekový priemer zamestnancov je 36 rokov.

V najviac pokročilej fáze prípravy je momentálne hala karosárne s rozlohou 90 000 metrov štvorcových, kde chcú v priebehu leta začať testovaciu prevádzku pre model Land Rover Discovery. Pracovať tu bude 624 robotov, karosérie budú pozostávať z 350 častí. Ďalší model áut chce automobilka v Nitre vyrábať do dvoch rokov.

Súčasťou rozsiahleho areálu je aj lakovňa s rozlohou 53 000 metrov štvorcových a finálna montáž sa bude robiť na ploche 134 000 metrov štvorcových. Štvrťou súčasťou areálu automobilky je logistická časť. Investícia Jaguaru v Nitre dosiahne 1,4 miliardy eur.

Chcú si vychovávať už stredoškolákov


Tréningová akadémia prináša šesťstupňový program, ktorý zahŕňa školenie v triede aj na výrobnej linke. Noví zamestnanci preto nemusia mať predchádzajúce skúsenosti z automobilového priemyslu. „Vzdelávacia akadémia nám umožňuje poskytnúť silný program šitý na mieru potrebám závodu a zároveň dlhodobo riešiť zjavný nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily na Slovensku,“ povedala riaditeľka ľudských zdrojov Jaguar Land Rover Nicci Cook.

Odporúčame:
Trnavská automobilka predniesla ďalší návrh o zvýšení miezd zamestnancov, odbory ponuku odmietli

Automobilka si chce okrem toho vychovávať budúcich zamestnancov už od strednej školy. V spolupráci so Strednou odbornou školou polytechnickou DSA na Novozámockej ulici v Nitre otvorí od roku 2019 štvorročný študijný program mechatronik.

Náborová kampaň do Jaguaru sa začala v októbri 2017. Za šesť mesiacov dostali 20 000 žiadostí a na každé pracovné miesto mali zhruba 100 kandidátov. Vysoký záujem bol podľa Nicci Cook aj o administratívne a manažérske pozície, kde mali na jedno miesto 20 kandidátov.

Problémom nízka mobilita


Ako povedala, automobilka si váži kvalitu uchádzačov, z ktorých mnohí sú inžinieri so skúsenosťami v automobilovom priemysle. Najčastejšími dôvodmi na odmietnutie uchádzačov boli nedostatočne aktívny pracovný postoj, niektorí neprešli zdravotnými prehliadkami.

Jaguar ponúka mzdu pre kvalifikovaných výrobných pracovníkov od 900 do 1 800 eur za mesiac v závislosti od pracovnej pozície a skúseností. Do konca roka 2018 chce prijať ešte 150 ľudí. Do roku 2020 bude závod využívať približne 2 800 pracovníkov a očakáva sa, že na Slovensku vznikne ďalších 22 000 nepriamych pracovných miest.

Pri nábore zamestnancov sa Jaguar Land Rover musí porátať s aktuálnymi trendmi v oblasti práce na Slovensku, ktorými je najnižšia miera nezamestnanosti v histórii krajiny a tiež nízky záujem Slovákov presťahovať sa za prácou. Práve pre nízku mobilitu za prácou nemá Jaguar podľa slov Wortberga obavu z prípadného príchodu piatej automobilky na východné Slovensko.

Viac k témam: automobilka, automobilový priemysel, Jaguar Land Rover v Nitre, kvalifikovaní pracovníci, zamestnanci
Zdroj: Webnoviny.sk - Jaguar Land Rover otvoril v Nitre tréningovú akadémiu, vychovávať si chce už stredoškolákov © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.