Piatok, 29. marec 2024
Mimoriadne správy

Iniciatíva Pomoc pre gastro chce dlhodobý kompenzačný fond, pomoc by tak smerovala k ohrozeným prevádzkam

 Webnoviny  14. október 2020  279  
Iniciatíva Pomoc pre gastro chce dlhodobý kompenzačný fond, pomoc by tak smerovala k ohrozeným prevádzkam

14.10.2020 (Webnoviny.sk) - Iniciatíva Pomoc pre gastro (PPG) vidí riešenie krízy gastro podnikania vo vytvorení kompenzačného fondu.



"Iniciatíva PPG dáva do pozornosti dve funkčné riešenia - kompenzačný fond a gastro poukazy, ktoré by poskytli finančnú podporu bez zdĺhavých legislatívnych procesov," uvádza iniciatíva v tlačovej správe a zároveň vyzýva štát, aby začal konať.

Pomoc od EK


"Finančne môže pomôcť aj Európska komisia," dodáva. Úrad vlády SR v stredu predstavil schému pomoci pre domáci cestovný ruch, ktorá predstavuje 100 miliónov eur.

"My samozrejme vítame každé euro, ktoré podnikateľom v gastro biznise pomôže. Na druhej strane príspevok vo výške od 4 do 10 percent v závislosti od poklesu tržieb nemusí stačiť,“ zhodnotila hovorkyňa iniciatívy Magdaléna Koreny.

Kompenzačný fond


Iniciatíva PPG navrhuje vytvoriť dlhodobý kompenzačný fond, cez ktorý by štát adresne nasmeroval tok finančnej pomoci podľa toho, aké overiteľné straty podnikatelia utrpeli na základe ich registrácie a požiadaviek.

Viac o téme: Koronavírus


Ďalej navrhuje zavedenie tzv. gastro poukazov, ktoré udržia zákazníkov a zabezpečia reštauráciám aspoň bazálne tržby.

Štát by vedel takéto gastro poukazy distribuovať cez existujúce informačné systémy podpory stravovania alebo môže vstúpiť do rokovania s firmami, ktoré distribuujú v nejakej inej forme rôzne poukážky,“ uviedla Koreny a dodala, že gastro poukazy predstavujú rýchle a efektívne riešenie, ktoré by napomohlo udržaniu zamestnanosti a to pri zachovaní príjmových mechanizmov na strane štátu.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, gastrosektor, kompenzácie, koronakríza, Koronavírus, Pomoc pre gastro
Zdroj: Webnoviny.sk - Iniciatíva Pomoc pre gastro chce dlhodobý kompenzačný fond, pomoc by tak smerovala k ohrozeným prevádzkam © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.