Štvrtok, 28. marec 2024
Zamračené  12,8 °C
Mimoriadne správy

Huawei stiahol žalobu na USA po tom, ako im vrátili zhabanú techniku z Kalifornie

 Webnoviny  10. september 2019  242  
Huawei stiahol žalobu na USA po tom, ako im vrátili zhabanú techniku z Kalifornie

10.9.2019 (Webnoviny.sk) - Čínsky technologický gigant Huawei stiahol žalobu voči USA po tom, ako Washington firme vrátil techniku zhabanú pred takmer dvomi rokmi.

Americké úrady ešte v septembri 2017 skonfiškovali techniku, ktorá bola na ceste naspäť do Číny zo skúšobného zariadenia firmy Huawei v Kalifornii.

Licencia na spätné odoslanie do Číny


Techniku spoločnosti Huawei zhabali v súvislosti s otázkou, či nie je potrebná licencia na jej spätné odoslanie do Číny. Informuje o tom portál cnbc.com.

Čínska firma v júni tohto roka zažalovala americké ministerstvo obchodu a niekoľko iných amerických úradov. V auguste, takmer dva roky po skonfiškovaní techniky, americká vláda Huawei informovala, že na jej spätnú dopravu do Číny nebola exportná licencia potrebná a techniku firme vrátili. Spoločnosť Huawei preto žalobu stiahla.

Spoločnosť Huawei v zverejnenom stanovisku uviedla, že vrátenie techniky považuje za dôkaz, že tento krok bol protizákonný a svojvoľný.

Neprimerané a neodôvodnené


"Prípad bol jedným zo série krokov americkej vlády, ktoré Huawei vníma ako neprimerané a neodôvodnené," dodáva spoločnosť. Ako uvádza právny riaditeľ Huawei Song Liuping, spoločnosť Huawei prakticky dosiahla víťazstvo napriek dobrovoľnému stiahnutiu žaloby.

Je však nespokojná s faktom, že vláda Spojených štátov nedokázala prísť s dôvodným vysvetlením nelegálneho zabavenia v rámci tak dlhého časového obdobia.

Washington tvrdí, že technika firmy Huawei ohrozuje národnú bezpečnosť USA, pretože by mohla byť použitá čínskou vládou na špionáž. Firma Huawei tieto tvrdenia opakovane poprela.

Viac k témam: obchodná vojna
Zdroj: Webnoviny.sk - Huawei stiahol žalobu na USA po tom, ako im vrátili zhabanú techniku z Kalifornie © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.