Utorok, 19. marec 2024
Malá oblačnosť  -3,1 °C
Mimoriadne správy

Hospodársky rast väčšiny významných ekonomík sveta sa v najbližších mesiacoch spomalí, predpovedá OECD

 Webnoviny   9. august 2022  177  
Hospodársky rast väčšiny významných ekonomík sveta sa v najbližších mesiacoch spomalí, predpovedá OECD

9.8.2022 (Webnoviny.sk) - Hospodársky rast väčšiny hlavných ekonomík sa v najbližších šiestich až deviatich mesiacoch pravdepodobne spomalí.

Naďalej to signalizujú zložené vedúce ukazovatele (CLI), ktoré zostavuje Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD). Organizácia o tom informovala v správe, ktorú zverejnila v utorok.

Inflácia a nízka dôvera


Ukazovatele naznačujú spomalenie hospodárskeho rastu väčšiny hlavných ekonomík združených v OECD v dôsledku vysokej inflácie a nízkej dôvery spotrebiteľov.

Platí to pre Kanadu, Veľkú Britániu a USA a tiež pre eurozónu ako celok, ale aj pre Francúzsko, Nemecko a Taliansko. Japonský CLI však naďalej signalizuje stabilný rast ekonomiky.

Číny vykazuje stabilizáciu


V rámci veľkých nových trhových ekonomík CLI Indie signalizuje pokračovanie stabilného hospodárskeho rastu.

Avšak v prípade Číny zo zloženého vedúceho ukazovateľa vyplýva ďalšie spomaľovanie rastu, hoci ekonomika prejavuje známky stabilizácie. Brazílsky CLI naďalej naznačuje spomaľovanie hospodárskeho rastu.

Viac k témam: CLI zložené vedúce ukazovatele, Hospodársky rast, Inflácia
Zdroj: Webnoviny.sk - Hospodársky rast väčšiny významných ekonomík sveta sa v najbližších mesiacoch spomalí, predpovedá OECD © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.