Štvrtok, 28. marec 2024
Zamračené  11,9 °C
Mimoriadne správy

Hornonitrianske bane dostanú na výplaty baníkov dvanásť miliónov eur z projektu

 Webnoviny  10. november 2020  280  
Hornonitrianske bane dostanú na výplaty baníkov dvanásť miliónov eur z projektu

10.11.2020 (Webnoviny.sk) - Región horná Nitra dostane na podporu zamestnateľnosti takmer 12 miliónov eur. Zmluvu k poskytnutiu finančných prostriedkov na pomoc pre Hornonitrianske bane Prievidza podpísali minister práce Milan Krajniak a predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška.

Polroka ešte zostanú zamestnancami


Ako v tlačovej správe uviedla hovorkyňa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Veronika Pazičová, finančná pomoc bude poskytnutá najmä na výdavky zodpovedajúce priemernému platu konkrétnych zamestnancov, ktorí z dôvodu zatvárania baní stratia prácu.

Títo zamestnanci budú môcť absolvovať rekvalifikačné a vzdelávacie kurzy alebo študijné programy, čo im pomôže následne nájsť si nové zamestnanie.

"Počas celých 6 mesiacov rekvalifikácie budú baníci plnohodnotnými zamestnancami Hornonitrianskych baní a budú platení z tohto projektu," uviedol predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška.

Transformácia regiónu horná Nitra sa negatívne dotkne tisícok zamestnancov v danom regióne.

Baníci majú aj kompenzačný príspevok


Prostredníctvom projektu "Podpora zamestnateľnosti v regióne horná Nitra" preto rezort práce podporí vytvorenie funkčného systému prípravy prechodu zamestnancov z banského priemyslu v útlme na nové pracovné uplatnenie.

Rezort práce pomáha baníkom aj prostredníctvom vyplácania kompenzačného príspevku. Ten je vyplácaný zamestnancom, ktorí ukončili svoje zamestnanie so stálym pracoviskom v podzemí z dôvodu útlmu banskej činnosti.

"Od apríla bola vyplatená suma viac ako 34-tisíc eur, čo predstavuje takmer 500 eur na jedného baníka mesačne," dodal minister práce Krajniak.

Hornonitrianske bane Prievidza žiadali aj o finančné prostriedky z projektu "Prvá pomoc", ktoré im boli doteraz vyplatené vo výške 1,173 mil. eur.

Viac k témam: baníctvo, dotácie, prepúšťanie, zamestnanosť
Zdroj: Webnoviny.sk - Hornonitrianske bane dostanú na výplaty baníkov dvanásť miliónov eur z projektu © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.