Pondelok, 6. máj 2024
Polojasno  21,5 °C
Mimoriadne správy

Grécky premiér Mitsotakis sľúbil zníženie daní aj odvážnu sériu finančných reforiem

 Webnoviny   8. september 2019  320  
Grécky premiér Mitsotakis sľúbil zníženie daní aj odvážnu sériu finančných reforiem

8.9.2019 (Webnoviny.sk) - Grécky premiér sľúbil zníženie daní, predovšetkým z nižších príjmov, redukciu dane z dividend na 5 % z úrovne 10 %, zníženie korporátnej dane na budúci rok na 24 % z výšky 28 % a neskôr jej ďalšiu redukciu na 20 % a ďalšie opatrenia, ktoré podľa neho podporia ekonomický rast.

Najprv sa musia zrealizovať reformy


Najprv sa musia zrealizovať finančné reformy, ako je redukcia daní, boj proti byrokracii a prilákanie investícii, a potom krajina požiada veriteľov, aby súhlasili so znížením gréckych rozpočtových prebytkov, uviedol premiér Kyriakos Mitsotakis.

Predseda vlády to povedal v sobotu na najväčšom gréckom veľtrhu v rámci predstavenia svojho ekonomického programu pre budúci rok.

Zredukovanie podielu zlých úverov


Mitsotakis ďalej konštatoval, že chce, aby grécke banky do roku 2021 zredukovali podiel zlých úverov v pomere k celkovému objemu pôžičiek pod hranicu desať percent. "Odvážnou sériou reforiem získame dôveryhodnosť," vyhlásil predseda vlády a dodal, že až potom požiada veriteľov krajiny, aby súhlasili s nižšími primárnymi prebytkami rozpočtu.

Súčasný plán ráta s tým, že Grécko bude dosahovať primárne rozpočtové prebytky na úrovni 3,5 percenta hrubého domáceho produktu ročne, čo sa považuje za dosť vysokú úroveň a potenciálne tlmiacu ekonomický rast.

Viac k témam: grécka ekonomika, grécky premiér
Zdroj: Webnoviny.sk - Grécky premiér Mitsotakis sľúbil zníženie daní aj odvážnu sériu finančných reforiem © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.