Piatok, 17. máj 2024
Oblačno  8,5 °C
Mimoriadne správy

Globálna ekonomika by naďalej mala stabilne rásť, predpovedá OECD

 Webnoviny   2. máj 2024  119  
Globálna ekonomika by naďalej mala stabilne rásť, predpovedá OECD

2.5.2024 (SITA.sk) - Globálne hospodárstvo podľa predpovede Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) by malo stabilne rásť.

V tomto roku organizácia očakáva jeho posilnenie o 3,1 percenta a v budúcom o 3,2 percenta. OECD to uviedla v prognóze, ktorú zverejnila vo štvrtok.

Výhľady jednotlivých krajín sa však naďalej odlišujú. OECD očakáva, že americký hrubý domáci produkt sa v tomto roku zväčší o 2,6 percenta a v budúcom o 1,8 percenta.



Ekonomika eurozóny však podľa nej v roku 2024 posilní len o 0,7 percenta a v budúcom o 1,5 percenta. Čínsky rast by sa podľa organizácie mal v tomto roku mierne spomaliť, a to na 4,9 percenta a v roku 2025 na 4,5 percenta.

„Základy budúcej výroby a rastu produktivity je nutné posilniť ambicióznymi štrukturálnymi reformami s cieľom zlepšiť ľudský kapitál a využiť technologický pokrok," uviedla hlavná ekonómka OECD Clare Lombardelliová.

Viac k témam: Ekonomický rast, globálny rast
Zdroj: SITA.sk - Globálna ekonomika by naďalej mala stabilne rásť, predpovedá OECD © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.