Sobota, 20. apríl 2024
Slabý dážď  8 °C
Mimoriadne správy

Firmy majú počas koronakrízy problémy, počet ohrozených zamestnancov na Slovensku výrazne vzrástol

 Webnoviny  21. december 2020  229  
Firmy majú počas koronakrízy problémy, počet ohrozených zamestnancov na Slovensku výrazne vzrástol

21.12.2020 (Webnoviny.sk) - Počet ohrozených pracovných miest pre pandémiu na Slovensku medziročne vzrástol o 30 percent. V tlačovej správe to uviedla poradenská spoločnosť Bisnode.

Kým počas celého minulého roka spoločnosť evidovala 21 648 ohrozených zamestnancov, do novembra tohto roka už išlo o 30 616 ohrozených zamestnancov.

Podobná situácia v Česku


Najväčší počet ohrozených firiem zaznamenala poradenská spoločnosť vo februári (1 084), teda pred vypuknutím pandémie, no zároveň aj v septembri (935) a júni (867). "Najrekordnejšie mesiace v počte prírastkov zasiahnutých pracovných miest kvôli firmám, ktoré sa ocitli v problémoch, boli máj (4 832), jún (4 683) a august (4 360), teda v obdobiach, kedy šírenie pandémie a opatrenia zo strany vlády naberali na obrátkach,“ tvrdí analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu


Podobná situácia je podľa nej aj v susednej Českej republike. Aj tam, podobne ako na Slovensku, narástol medziročne počet ohrozených pracovníkov o tretinu. Tam má obavu o prácu v dôsledku toho, že ich zamestnávateľ má problémy, až 61 300 občanov.

Problémy firiem s vyšším počtom zamestnancov


Poradenská spoločnosť Bisnode v uplynulých mesiacoch zaviedla vlastný tzv. korona index, v ktorom týždenne monitoruje stav ohrozených firiem a ohrozených zamestnancov. Popisuje pritom aktuálny vývoj v domácom firemnom prostredí, ktoré môže ovplyvniť budúcnosť ekonomiky a spoločnosti. Do skupiny ohrozených spoločností patria firmy, na ktoré bol vyhlásený konkurz, konkurzné či reštrukturalizačné konanie, spoločnosť sa nachádza v dočasnej ochrane alebo v likvidácii, pričom počet ohrozených zamestnancov predstavuje súčet ľudí, ktorí v uvedených podnikoch pracujú.

"Do konca novembra sme zaznamenali 7 894 prípadov takýchto ohrozených firiem, pričom za celý minulý rok sa v podobnej situácii nachádzal podobný počet spoločností (7 675). To, čo rekordne narástlo je však počet ohrozených zamestnancov. Z toho sa dá dedukovať, že do problémov sa dostali spoločnosti, ktoré u seba zamestnávajú väčší počet ľudí,“ upozornila Štěpánová.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, pracovné miesta
Zdroj: Webnoviny.sk - Firmy majú počas koronakrízy problémy, počet ohrozených zamestnancov na Slovensku výrazne vzrástol © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.