Piatok, 19. apríl 2024
Mimoriadne správy

Európsky parlament stále trvá na tom, aby EÚ zmrazila financie pre Maďarsko

 Webnoviny  24. november 2022  135  
Európsky parlament stále trvá na tom, aby EÚ zmrazila financie pre Maďarsko

24.11.2022 (Webnoviny.sk) - Európsky parlament tvrdí, že Európska komisia a Rada EÚ by mali odolať tlaku Maďarska a pokračovať v prijímaní navrhovaných opatrení podmienenosti právneho štátu na pozastavenie kohéznych fondov EÚ. Parlament o tom vo štvrtok informoval v tlačovej správe.

Ochrana rozpočtu EÚ


Zákonodarcovia v prijatom uznesení uviedli, že 17 nápravných opatrení, o ktorých rokovali Komisia a Maďarsko, „nie sú dostatočné na riešenie existujúceho systémového rizika pre finančné záujmy EÚ“, a to ani vtedy, ak sa v plnej miere implementujú.

Poslanci vyzývajú členské štáty EÚ, aby prijali navrhované opatrenia v rámci nariadenia o podmienenosti „s cieľom chrániť rozpočet EÚ pred porušovaním zásad právneho štátu v Maďarsku“ a aby ich zrušili až po tom, ako maďarské nápravné opatrenia budú mať udržateľný účinok. „Ak budú tieto opatrenia v budúcnosti zrušené, Únia by mala pristúpiť k finančnej náprave“.

Riziko stále pretrváva


Podľa EP pretrváva riziko zneužitia finančných prostriedkov EÚ v Maďarsku a Komisia by nemala schváliť maďarský plán obnovy a odolnosti, kým krajina v plnej miere nesplní všetky odporúčania v oblasti právneho štátu a všetky príslušné rozsudky Súdneho dvora EÚ a Európskeho súdu pre ľudské práva.

Europoslanci navyše tvrdia, že Maďarsko zneužíva jednomyseľné hlasovanie v Rade EÚ, aby vyvíjalo tlak na úniu.

Viac k témam: Čerpanie eurofondov, Eurofondy, Kohézne fondy, Maďarský premiér, Právny štát
Zdroj: Webnoviny.sk - Európsky parlament stále trvá na tom, aby EÚ zmrazila financie pre Maďarsko © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.