Štvrtok, 28. marec 2024
Slnečno  10,8 °C
Mimoriadne správy

Európska únia vyčlenila pre ľudí v hmotnej núdzi na Slovensku takmer 23-miliónov eur

 Webnoviny  12. február 2022  172  
Európska únia vyčlenila pre ľudí v hmotnej núdzi na Slovensku takmer 23-miliónov eur

12.2.2022 (Webnoviny.sk) - Slovensko dostane z protikrízového eurofondového balíka REACT-EU sumu 22,9-milióna eur, ktorá bude smerovať do Fondu európskej pomoci pre najodkázanejšie osoby (FEAD). Na rok 2022 sa zvýši suma pre tento fond takmer o 4-milióny eur.

Potravinové balíčky


Zvýšenie objemu prostriedkov pre tento fond v tomto roku podľa ministerstva práce a sociálnych vecí Milana Krajniaka pomôže 60-tisíc poberateľom pomoci v hmotnej núdzi. Vyplýva to z návrhu revidovaného operačného programu potravinovej a základnej materiálnej pomoci na roky 2014 až 2020, ktorý v stredu schválila vláda.

„Pozitívny vplyv sa prejaví znížením ekonomického zaťaženia domácnosti so zabezpečovaním základných komodít ako sú potraviny u rozšírenej cieľovej skupiny," uviedol rezort práce a sociálnych vecí. Pôjde o poskytovanie potravinových balíčkov pre ľudí v hmotnej núdzi.

Pomoc pre ľudí v núdzi


FEAD pomáha zmierňovať najhoršie formy chudoby v EÚ, ako je potravinová deprivácia a materiálna deprivácia najodkázanejších osôb.

Fond podporuje vnútroštátne schémy, v rámci ktorých sa potravinová alebo základná materiálna pomoc distribuuje pomocou partnerských organizácií vybratých členskými štátmi medzi najodkázanejšie osoby.

Táto pomoc zahŕňa potraviny a ďalšie základné veci osobnej potreby, napríklad mydlo a šampón. Materiálnu pomoc musia sprevádzať opatrenia v oblasti sociálneho začlenenia, ako sú napríklad usmernenie a podpora, ktoré majú ľuďom pomôcť vymaniť sa z chudoby.

Viac k témam: Hmotná núdza, Potravinové balíčky, REACT-EU
Zdroj: Webnoviny.sk - Európska únia vyčlenila pre ľudí v hmotnej núdzi na Slovensku takmer 23-miliónov eur © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.