Pondelok, 6. máj 2024
Zamračené  15 °C
Mimoriadne správy

Európska komisia vysvetlila, prečo prešetruje slovenský odvod pre obchodné reťazce

 Webnoviny   2. apríl 2019  286  
Európska komisia vysvetlila, prečo prešetruje slovenský odvod pre obchodné reťazce

BRATISLAVA 2. apríla (WebNoviny.sk) - Európska komisia (EK) začala s hĺbkovým prešetrovaním osobitného odvodu pre obchodné reťazce pôsobiace na Slovensku.

Rozpor s pravidlami Európskej únie


Má totiž obavy, že príslušná legislatíva selektívne zvýhodňuje istých maloobchodníkov oproti ich konkurentom, čo je v rozpore s pravidlami EÚ v oblasti štátnej pomoci.

Komisia o tom informovala v utorok prostredníctvom tlačovej správy. Slovensko zároveň oficiálne požiadala, aby pozastavilo uplatňovanie predmetného opatrenia, až kým neuzavrie svoje posúdenie podľa pravidiel EÚ v oblasti štátnej pomoci.

Zákon prezident Kiska nepodpísal


Zákon o osobitnom odvode obchodných reťazcov z dielne SNS nadobudol účinnosť od začiatku roka 2019. Zákon platil aj napriek tomu, že ho prezident SR Andrej Kiska nepodpísal.

Osobitný odvod na základe schváleného zákona mali platiť obchodné reťazce, v ktorých aspoň 25 % z obratu tvoria potraviny a majú prevádzky minimálne v 15 % všetkých okresov. Výška odvodu bola stanovená na úrovni 2,5 % z čistého obratu.

Komisia upozorňuje, že v dôsledku uplatňovania rôznych výnimiek by tento odvod muselo uhradiť len sedem maloobchodných prevádzok potravín, pričom šesť z nich vlastnia podniky so sídlom v iných členských štátoch. To vedie k obavám zo selektívneho zvýhodňovania podnikov, ktoré sú od predmetného odvodu oslobodené, a preto ide o štátnu pomoc v zmysle pravidiel EÚ, uviedla komisia.

Viac k témam: Európska komisia (EK), osobitný odvod pre obchodné reťazce, SNS Slovenská národná strana
Zdroj: Webnoviny.sk - Európska komisia vysvetlila, prečo prešetruje slovenský odvod pre obchodné reťazce © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.