Sobota, 18. máj 2024
Zamračené  14,6 °C
Mimoriadne správy

Eurokomisia chce Ukrajine pomocť sumou päť miliárd eur, návrh ešte musí prejsť schvaľovaním

 Webnoviny   7. september 2022  133  
Eurokomisia chce Ukrajine pomocť sumou päť miliárd eur, návrh ešte musí prejsť schvaľovaním

7.9.2022 (Webnoviny.sk) - Európska komisia (EK) v stredu navrhla ďalšiu tranžu makrofinančnej pomoci pre Ukrajinu v objeme 5 miliárd eur. Je to druhá časť mimoriadneho balíka takejto pomoci do výšky 9 miliárd eur, ktorú EK oznámila v máji a Európska rada podporila v júni.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine


Úvery za výhodné podmienky


Prvú miliardu z balíka uvoľnila začiatkom augusta a zostávajúce tri miliardy by mali nasledovať, čo najskôr bude možné. Komisia o tom informuje na svojej webstránke.

Spomenutý návrh je súčasťou mimoriadneho úsilia Európskej únie (EÚ) spolu s medzinárodným spoločenstvom pomôcť Ukrajine riešiť jej prudko rastúce finančné potreby po nevyprovokovanej a neoprávnenej agresii Ruska.

Zdroje majú podobu dlhodobých úverov za veľmi výhodných podmienok, ktoré budú uvoľnené v menšom počte splátok. Úrokové náklady a platby správnych poplatkov spojených s pôžičkami pokryje rozpočet EÚ.

Pomoc vo výške 5 miliárd


Rovnako ako v prípade všetkých predchádzajúcich pôžičiek makrofinančnej pomoci si Komisia požičia prostriedky na medzinárodných kapitálových trhoch a výnosy prevedie za rovnakých podmienok na Ukrajinu.

Medzi rozpočtovými ustanoveniami EÚ a zárukami členských štátov budú pôžičky plne zabezpečené na 70 % ich hodnoty.

Keď Európsky parlament a Rada EÚ schvália stredajší návrh a podpíšu sa príslušné memorandum o porozumení a dohodu o pôžičke s ukrajinskými orgánmi, EK sprístupní daných päť miliárd.

Bez zmienených piatich miliárd EÚ už poskytla Ukrajine od začiatku vojny makrofinančnú pomoc v objeme 2,2 miliardy eur.

Viac k témam: Finančná pomoc, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk - Eurokomisia chce Ukrajine pomocť sumou päť miliárd eur, návrh ešte musí prejsť schvaľovaním © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.