Piatok, 22. november 2024
Husté sneženie  -2 °C
Mimoriadne správy

ECB by sa nemala ponáhľať so zvyšovaním úrokov, tvrdí členka jej Výkonnej rady, poškodilo by to hospodárstvo

 Webnoviny  15. január 2022  233  
ECB by sa nemala ponáhľať so zvyšovaním úrokov, tvrdí členka jej Výkonnej rady, poškodilo by to hospodárstvo

15.1.2022 (Webnoviny.sk) - Európska centrálna banka (ECB) by sa nemala ponáhľať so zvyšovaním úrokových sadzieb. Vyhlásila to členka Výkonnej rady ECB Isabel Schnabelová, ktorú citoval v sobotu denník Süddeutsche Zeitung.

Ako dodala, predčasné sprísnenie menovej politiky by mohlo poškodiť hospodárstvo, pričom inštitúcia nedokáže ovplyvniť súčasný prudký rast cien. Inflácia podľa nej výrazne poklesne v horizonte jedného až troch rokov.

Pri rope a plyne sú bezmocní


V prípade cien ropy a zemného plynu je banka bezmocná, konštatovala ekonómka s tým, že „menová politika nemôže znížiť cenu ropy alebo plynu“.

Hlavná úroková sadzba ECB sa od marca 2016 nachádza na rekordnom nulovom minime.

Na tejto, prípadne ešte nižšej úrovni, ju chce banka držať dovtedy, kým sa medziročná inflácia nestabilizuje na dvojpercentnej hodnote, ktorú považuje za optimálnu pre cenovú stabilitu v menovej únii.

Energie zdraželi o vyše štvrtinu


Ceny v eurozóne síce v poslednom čase rastú oveľa rýchlejším tempom, šéfka ECB Christine Lagardeová však tvrdí, že zvýšenie úrokových sadzieb v aktuálnom roku považuje za nepravdepodobné.

V decembri sa spotrebiteľské ceny v eurozóne zvýšili na ďalšiu rekordnú hodnotu 5 %. K rastu prispeli najmä ceny energií, ktoré sa podľa predbežných údajov štatistického úradu EÚ Eurostat v medziročnom porovnaní zvýšili o 26 %.

Viac k témam: Inflácia, menová politika, úrokové sadzby
Zdroj: Webnoviny.sk - ECB by sa nemala ponáhľať so zvyšovaním úrokov, tvrdí členka jej Výkonnej rady, poškodilo by to hospodárstvo © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.