Nedeľa, 28. apríl 2024
Prevažne slnečno  19,4 °C
Mimoriadne správy

Desaťtisíce podnikateľov dostanú zo Sociálnej poisťovne oznámenie k odvodom, mnohí sa nepotešia

 Webnoviny  27. september 2023  160  
Desaťtisíce podnikateľov dostanú zo Sociálnej poisťovne oznámenie k odvodom, mnohí sa nepotešia

27.9.2023 (SITA.sk) - Samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO), ktoré mali predĺženú lehotu na podanie daňového priznania za rok 2022 do konca júna tohto roka, dostanú v októbri oznámenia o ich odvodovej povinnosti. Tieto informácie im Sociálna poisťovňa zašle automaticky, nemusia o nič žiadať.

Dozvedia sa z nich, či im od 1. októbra vzniklo, zaniklo alebo naďalej trvá povinné sociálne poistenie. Zároveň v nich nájdu informáciu o vymeriavacom základe a výške poistného, ktoré budú v nasledujúcich mesiacoch uhrádzať do Sociálnej poisťovne. Spolu ide takmer o 75-tisíc SZČO. Informovala o tom Sociálna poisťovňa.

Poštou alebo do e-schránky


Najvyšší počet oznámení bude zo Sociálnej poisťovne smerovať tým SZČO, ktorým sa na základe odložených daňových priznaní za uplynulý rok zmenil vymeriavací základ pre platbu poistného – takých je 53,1 tisíca. O vzniku povinného sociálneho poistenia sa dozvie 18,3 tisíca SZČO.

Naopak, povinné sociálne poistenie k 30. septembru tohto roka zanikne 3 186 SZČO. Sociálna poisťovňa všetky dôležité informácie zašle SZČO poštou alebo do ich e-schránky do 23. októbra tohto roka. Poistné v novej výške potom prvý raz zaplatia za október so splatnosťou do 8. novembra tohto roka.

Minimálny mesačný vymeriavací základ


Povinné poistenie SZČO vzniká od 1. októbra tohto roka tým fyzickým osobám, ktoré mali predĺženú lehotu na podanie daňového priznania za rok 2022, dosiahli príjem z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti vyšší ako 7 266 eur a zároveň majú k 1. októbru tohto roka platné oprávnenie na vykonávanie činnosti.

Ak SZČO nevykonáva činnosť na základe oprávnenia, povinné poistenie SZČO jej vzniká na základe dosiahnutej hranice príjmu. Tým SZČO, ktoré dosiahli príjem rovný alebo nižší ako 7 266 eur, povinné sociálne poistenie nevzniká, resp. 30. septembra tohto roka im povinné sociálne poistenie zanikne.

V tomto roku pre povinne sociálne poistenú SZČO platí minimálny mesačný vymeriavací základ 605,50 eura, z toho vyplývajúce poistné je mesačne vo výške 200,72 eura. Poistné z minimálneho mesačného vymeriavacieho základu platí približne 80 % SZČO.

Maximálny mesačný vymeriavací základ pre SZČO je v tomto roku 8 477 eur a z toho vyplývajúce poistné je vo výške 2 810,11 eura mesačne.

Viac k témam: Sociálne odvody, SZČO Samostatne zárobkovo činná osoba
Zdroj: SITA.sk - Desaťtisíce podnikateľov dostanú zo Sociálnej poisťovne oznámenie k odvodom, mnohí sa nepotešia © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.