Štvrtok, 25. apríl 2024
Prevažne slnečno  9,5 °C
Mimoriadne správy

Deficit zahraničného obchodu USA dosiahol rekordnú úroveň, poháňa ho dopyt po dovážaných tovaroch

 Webnoviny   5. august 2021  211  
Deficit zahraničného obchodu USA dosiahol rekordnú úroveň, poháňa ho dopyt po dovážaných tovaroch

5.8.2021 (Webnoviny.sk) - Deficit amerického zahraničného obchodu v júni vzrástol na rekordných 75,7 miliardy dolárov. Oživovanie americkej ekonomiky totiž spôsobilo zvýšenie dopytu po importovaných tovaroch.

Ministerstvo obchodu USA vo štvrtok uviedlo, že obchodný deficit krajiny oproti máju stúpol o 6,7 percenta. Júnový deficit prekonal marcový schodok v objeme 75 miliárd dolárov, ktorý bol doteraz najvyšší.

USA sa zotavujú rýchlejšie


Americký export sa v júni zvýšil o miernych 0,5 percenta, ale dovoz sa zväčšil až o 2,1 percenta. Za január až jún deficit zahraničného obchodu USA dosiahol sumu 428,6 miliardy dolárov. V porovnaní s prvým polrokom 2020 stúpol o 46,4 percenta.

Keďže ekonomika USA sa zotavuje podstatne rýchlejšie ako hospodárstvo zvyšku sveta, americký dopyt po dovážaných tovaroch prevažuje nad pomalším rastom dopytu ostatných krajín po tovaroch z USA.

Schodok voči Číne sa zväčšil


Politicky citlivý americký schodok v obchode s tovarmi s Čínou sa v júni medzimesačne zväčšil o 5,8 percenta na 27,8 miliardy dolárov.

Za obdobie januára až júna sa americký deficit voči Číne medziročne zvýšil o 19,2 percenta na 158,5 miliardy dolárov.

Viac k témam: deficit, zahraničný obchod
Zdroj: Webnoviny.sk - Deficit zahraničného obchodu USA dosiahol rekordnú úroveň, poháňa ho dopyt po dovážaných tovaroch © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.