Streda, 8. máj 2024
Mimoriadne správy

Čína chce obnoviť starodávnu Hodvábnu cestu, Slovensko by mohlo byť jej súčasťou

 Webnoviny  15. máj 2017  325  
Čína chce obnoviť starodávnu Hodvábnu cestu, Slovensko by mohlo byť jej súčasťou

BRATISLAVA 15. mája (WebNoviny.sk) - Čínska republika chce obnoviť starodávnu Hodvábnu cestu a Slovensko by sa mohlo stať jej súčasťou. Ako informovalo Ministerstvo hospodárstva SR (MH), čínsky prezident Si Ťin-pching na samite One Belt One Road avizoval investície vo výške 124 miliárd dolárov.

„Slovensko sa dlhodobo zaujíma o tento veľký investičný zámer. Ide o historickú príležitosť a považuje sa za projekt storočia. Všetko nasvedčuje tomu, že čínska strana a ďalšie významné štáty ako Rusko majú silný záujem novú Hodvábnu cestu rozbehnúť. Hoci podrobnosti ešte nie sú známe, zdá sa, že otázka už stojí len tak, či bude s nami, alebo bez nás,“ uviedol minister hospodárstva Peter Žiga, ktorý zastupuje Slovensko na spomínanom samite v Pekingu.

Odporúčame:
Čína chce vybudovať novú “hodvábnu cestu”, investuje do nej miliardy

Investície do Hodvábnej cesty by sa mali týkať oblasti dopravy a obchodu. Pôjde o vybudovanie moderného námorného a pozemného prepojenie medzi Áziou, Európou a Afrikou. „Slovensko sa zaujíma najmä o investície do železničnej dopravy, vrátane prekladísk,“ dodal Žiga.

Šéf rezortu hospodárstva v Pekingu rokoval tiež s predstaviteľmi spoločnosti Huawei, ktorá pôsobí v oblasti informačných technológií aj Európe, vrátane Slovenska. „Témou boli najmä inovácie, budúcnosť a rozvoj smart technológií, ale aj podpora projektov Smart cities. Spoločnosť Huawei má záujem nadviazať bližšie vzťahy a spoluprácu s predstaviteľmi samosprávy,“ konštatoval Žiga.



Viac k témam: Čína, investície
Zdroj: Webnoviny.sk - Čína chce obnoviť starodávnu Hodvábnu cestu, Slovensko by mohlo byť jej súčasťou © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.