Nedeľa, 16. jún 2024
Zamračené  20,5 °C
Mimoriadne správy

Cez Ipeľ postavia nový cestný most do Maďarska, náklady na výstavbu uhradia aj z eurofondov

 Webnoviny  22. august 2018  296  
Cez Ipeľ postavia nový cestný most do Maďarska, náklady na výstavbu uhradia aj z eurofondov

BRATISLAVA 22. augusta (WebNoviny.sk) - Obce Vrbovka v okrese Veľký Krtíš a Őrhalom v maďarskej Novohradskej župe bude spájať nový cestný most ponad rieku Ipeľ.

Most bude určený pre osobnú a nákladnú dopravu s hmotnosťou vozidiel do 3,5 tony. Vláda SR v stredu schválila návrh na uzavretie dohody s vládou Maďarska o výstavbe cestného mosta a súvisiacich objektov na spoločnej štátnej hranici medzi oboma obcami.

Návrh predložil minister Érsek


Náklady za Slovenskú republiku budú v celkovej výške 1,155 mil. eur, z toho zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja 982,2 tis. eur, zo štátneho rozpočtu v kapitole Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR 115,6 tis. eur a z prostriedkov Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) 57,8 tis. eur.

Výstavba mosta bude financovaná v rámci Operačného programu Interreg V-A Slovenská republika - Maďarsko 2014 - 2020. Návrh na vláde predložil minister dopravy a výstavby Arpád Érsek.

Odporúčame:
Na križovatke Triblavina obnovili stavebné práce, úsek bude dokončený koncom roka 2019

Investorom výstavby mostného prepojenia cez Ipeľ je obec Vrbovka s podporou BBSK. Náklady na výstavbu mosta budú znášať Slovensko a Maďarsko v rovnakom pomere, náklady na súvisiace objekty budú financovať na svojom území. Hlavným partnerom v projekte v Maďarsku je štátna spoločnosť Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF), ktorá zodpovedá za rozvoj infraštruktúry.

Cezhraničná spolupráca partnerov


"Výstavbou mosta nad riekou Ipeľ medzi obcami Vrbovka a Őrhalom sa podporí cezhraničná spolupráca partnerov a cieľových skupín projektu, prispeje sa k rozvoju turizmu v lokalitách dotknutých projektom, k voľnému pohybu osôb za účelom práce alebo voľnočasových aktivít a k celkovému hospodárskemu a spoločenskému rozvoju uvedených prihraničných regiónov," uviedlo ministerstvo dopravy.

Odporúčame:
Práce na diaľnici D1 Hubová – Ivachnová a na tuneli Čebrať pokračujú, minister Érsek vydal pokyn

Návrh na uzavretie dohody o výstavbe mosta cez Ipeľ je v súlade s medzivládnou dohodou SR a Maďarska o dopravnom charaktere ciest prechádzajúcich cez spoločnú štátnu hranicu, podpísanou v Bratislave 27. februára 2012.

Banskobystrický samosprávny kraj požiadal Ministerstvo dopravy a výstavby SR o vypracovanie návrhu a prerokovanie dohody o výstavbe mostného prepojenia v januári 2017. Návrh dohody vypracovala maďarská strana a bol odsúhlasený na rokovaní expertov pre cestnú infraštruktúru z oboch štátov vlani v júni v Bratislave.

Viac k témam: Arpád Érsek, Ministerstvo dopravy a výstavby SR, Peter Pellegrini
Zdroj: Webnoviny.sk - Cez Ipeľ postavia nový cestný most do Maďarska, náklady na výstavbu uhradia aj z eurofondov © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.