Nedeľa, 5. máj 2024
Mimoriadne správy

Čerpanie eurofondov je podľa NKÚ rizikové, na dvoch ministerstvách našli nedostatky

 Webnoviny  14. marec 2018  311  
Čerpanie eurofondov je podľa NKÚ rizikové, na dvoch ministerstvách našli nedostatky

BRATISLAVA 14. marca (WebNoviny.sk) - O záveroch kontrol týkajúcich sa čerpania európskych fondov informoval v stredu predseda Najvyššieho kontrolného úradu SR (NKÚ) Karol Mitrík nového vedúceho Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislava Mika.

Mitrík počas pracovného stretnutia zdôraznil, že takmer tretina kontrolných akcií, ktoré úrad v priebehu roka realizuje, preveruje aj otázky súvisiace s európskymi prostriedkami.

Systémové nedostatky vedú ku korupcii


Za systémové nedostatky považujú slovenskí kontrolóri nedostatočne nastavené vnútorné kontrolné mechanizmy na riadiacich či sprostredkovateľských orgánoch, a tiež značne subjektívny prístup k hodnoteniu projektov. To má v konečnom dôsledku negatívny dopad na transparentnosť celého procesu rozhodovania, môže to mať za dôsledok existenciu korupčného prostredia.

Miko a Mitrík sa dohodli na priebežnej výmene informácií z kontrolných zistení v oblastiach, ktoré sa bezprostredne dotýkajú agendy Európskej únie.

Odporúčame:
Pellegrini hovorí o dvoch možnostiach riešenia krízy, Remišovej odvolanie Kaliňáka nestačí

Čerpanie eurofondov je podľa NKÚ rizikové, a preto je dlhodobo v jeho pozornosti. "Kontrolóri Najvyššieho kontrolného úradu sa intenzívne venujú otázkam, ktoré súvisia s využívaním nielen prostriedkov zo štátneho rozpočtu, ale tiež financií tečúcich na Slovensko z Európskej únie. Aj preto úrad každý rok vykonáva kontroly tematicky zamerané na nastavenie procesov zo strany riadiacich a sprostredkovateľských orgánov pri vyhlasovaní jednotlivých výziev, hodnotení projektov a fungovaní vnútorných kontrolných mechanizmov dotknutých inštitúcií," informovala hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

Pochybenia v Pôdohospodárskej platobnej agentúre


Najvyššia kontrolná inštitúcia v poslednom období identifikovala najvážnejšie pochybenia v Pôdohospodárskej platobnej agentúre v pôsobnosti Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a vo Výskumnej agentúre patriacej pod Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Na čele oboch ministerstiev sú nominanti za SNS. V oboch prípadoch kontrolný úrad poskytol zistenia orgánom činným v trestnom konaní.

Ako príklady dobrej praxe pri využívaní európskej finančnej pomoci úrad označil riadiace orgány Ministerstva životného prostredia SR či Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Viac k témam: eurofondy, Gabriela Matečná, Karol Mitrík, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, NKÚ Najvyšší kontrolný úrad, PPA Pôdohospodárska platobná agentúra
Zdroj: Webnoviny.sk - Čerpanie eurofondov je podľa NKÚ rizikové, na dvoch ministerstvách našli nedostatky © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.