Streda, 24. apríl 2024
Mimoriadne správy

Ceny priemyselných výrobcov na Slovensku mierne stúpli, ale medziročne bol horší už len Cyprus

 Webnoviny   5. máj 2021  233  
Ceny priemyselných výrobcov na Slovensku mierne stúpli, ale medziročne bol horší už len Cyprus

5.5.2021 (Webnoviny.sk) - Ceny priemyselných výrobcov v eurozóne v marci medzimesačne posilnili o 1,1 percenta a v rámci celej Európskej únie sa zvýšili o 1,2 percenta. Medziročne výrobné ceny v eurozóne stúpli o 4,3 percenta a v rámci celej EÚ posilnili o 4,5 percenta.

Ceny slovenských priemyselných výrobcov v marci oproti februáru stúpli iba o 0,6 percenta. V porovnaní s marcom minulého roka sa slovenské výrobné ceny znížili o 0,6 percenta, čo bol v rámci členských krajín druhý najhorší vývoj. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Horší ako Slovensko mal medziročný vývoj výrobných cien len Cyprus, kde sa oproti marcu 2020 znížili o 3 percentá. Vo všetkých ostatných krajinách EÚ výrobné ceny medziročne stúpli. Najviac ceny priemyselných výrobcov v rámci EÚ medziročne posilnili v Írsku (21,2 percenta), v Dánsku (10,4 percenta) a v Belgicku (9,3 percenta).

Najsilnejší medzimesačný rast cien svojich produktov v marci dosiahli priemyselní výrobcovia v Írsku (7,9 percenta), v Španielsku (2,5 percenta) a v Portugalsku (2,3 percenta). Marcové výrobné ceny oproti februáru oslabili iba v Estónsku, a to o 1,6 percenta.

Viac k témam: ceny, Eurostat, priemyselná výroba
Zdroj: Webnoviny.sk - Ceny priemyselných výrobcov na Slovensku mierne stúpli, ale medziročne bol horší už len Cyprus © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.