Sobota, 20. apríl 2024
Mimoriadne správy

Ceny medziročne klesli, zlacneli najmä potraviny a nealko

 Webnoviny  14. december 2016  456  
Ceny medziročne klesli, zlacneli najmä potraviny a nealko

Najvýraznejší pokles oproti vlaňajšku, o 2,4 %, vykázali ceny potravín a nealkoholických nápojov.
BRATISLAVA 14. decembra (WebNoviny.sk) - Medziročný pokles cien sa naďalej zmierňuje. V novembri boli totiž spotrebiteľské ceny medziročne nižšie o 0,2 %, kým v októbri klesli o 0,3 %. V priemere za jedenásť mesiacov tohto roka tak boli na Slovensku ceny v medziročnom porovnaní nižšie o 0,6 %. Medzimesačne ceny rástli a v novembri oproti októbru boli vyššie o 0,1 %, kým v októbri stúpli o 0,2 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR (ŠÚ).

Oproti novembru minulého roka klesli najmä ceny potravín a nealkoholických nápojov o 2,4 %. Nižšie boli aj ceny za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a iné palivá o 1,2 %, v doprave o 0,2 % a ceny odevov a obuvi o 0,1 %. Vzrástli ceny za hotely, kaviarne a reštaurácie o 2 %, vzdelávanie o 1,9 %, zdravie o 1,6 %, rozličné tovary a služby o 1,5 %, rekreáciu a kultúru o 1,2 % a alkoholické nápoje a tabak o 1,1 %. Miernejšie zdraželi tiež poštové a telekomunikačné služby o 0,6 % a nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domu o 0,1 %.

Medzimesačne vzrástli ceny potravín a nealkoholických nápojov o 0,5 %, hotelov, kaviarní a reštaurácií o 0,3 %, rekreácie a kultúry o 0,2 % a alkoholických nápojov a tabaku a tiež ceny zdravia zhodne o 0,1 %. Klesli ceny v doprave o 0,4 %, ceny rozličných tovarov a služieb o 0,2 % a nábytku, bytového zariadenia a bežnej údržby domu o 0,1 %. Na októbrovej úrovni zostali ceny za odevy a obuv, bývanie, vodu, elektrinu, plyn a iné palivá, poštové a telekomunikačné služby a vzdelávanie.

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblastí daní, v novembri dosiahla 0,4 %, kým v októbri predstavovala 0,3 %. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, dosiahla v novembri 0,5 %, kým v októbri bola na úrovni 0,6 %. V medzimesačnom porovnaní bola jadrová inflácia v novembri na úrovni 0,1 %, čistá inflácia bola nulová.


Zdroj: WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.